Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så mycket har Radiotjänst tjänat på datoranvändarna

Radiotjänst har dragit in 114 miljoner kronor sedan det blev obligatoriskt att betala tv-avgift även om man bara har dator.

Nu slår också förvaltningsrätten fast att Radiotjänst får driva in avgiften.

– Vi har ökat antalet avgiftsbetalande med 55 000 stycken sedan årsskiftet fram till i dag och en majoritet av dem här är förstås datorinnehavare, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson, även om det inte går att säga säkert eftersom typen av innehav inte registreras.

Ökningen motsvarar 1,6 procent. Sedan tidigare finns 3.5 miljoner betalande hushåll.

I kronor räknat blir tillskottet 114 miljoner. Det motsvarar exempelvis vad det kostar att driva SVT:s ”Öppet arkiv” med en massa klassiker på nätet i tre år.

Framöver kanske avgiften – i dag 2 076 kronor per år – kan sänkas.

– På sikt kan man absolut tänka sig att sänka avgiften om det här fortsätter, men det avgörs av riksdagen, säger Johansson.

Tv-handlare måste rapportera till Radiotjänst när någon köper en tv-apparat. Samma krav gäller inte för dator- och telefonförsäljare.

Många har överklagat Radiotjänsts debitering av tv-avgift för enbart datorinnehav. På måndagen gav dock förvaltningsrätten i Luleå bolaget rätt i flera domar.

- Vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och ska följa utvecklingen. Det framgår om man läser förarbetena till lagen, säger Victoria Bäckström, lagman vid förvaltningsrätten.

- Då är det vår tolkning att det nu är så att många tv-bolag sänder över internet, och många väljer att inte köpa en tv utan kanske en dator, och då är ett av dess användningsområden numera att ta emot tv-program och då är den avgiftspliktig.

De fall som avgjorts gäller vanlig dator, men Radiotjänst kräver avgift även om man har surfplatta eller smart telefon. Något sådant fall har inte avgjorts än i rätten, men den har över 200 öppna ärenden om tv-avgift och lär ta ställning även i de frågorna framöver.

Bäckström räknar med att domar kommer överklagas, men om de ska tas upp måste kammarrätten ge prövningstillstånd.

Radiotjänst välkomnar förstås utslaget i förvaltningsrätten. Man påpekar att det är möjligheten att se tv på nätet som är avgiftsgrundande, inte om man faktiskt tittar på SVT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.