Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 09:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-mycket-har-villapriserna-sjunkit-i-storre-stader-stora-skillnader/

EKONOMI

Så mycket har villapriserna sjunkit i större städer – stora skillnader

Är det en bra affär att köpa en eluppvärmd, prispressad villa just nu? Ja det kan det vara, tror Hans Flink på Mäklarstatistik.
Foto: Magnus Hallgren

Elpriset är avgörande när villapriserna rasar. Det kan till och med vara en bra affär att köpa en prispressad, eluppvärmd villa just nu, enligt en expert på Mäklarstatistik.

DN kan nu visa hur villapriserna har fallit i 30 kommuner – och skillnaderna är stora över landet.

Under pandemin steg villapriserna kraftigt. Mäklare och marknadsbedömare drog slutsatsen att bostadsköpare sökte större bostäder eftersom de räknade med att arbeta mer hemifrån.

Men den utvecklingen bröts förra våren i och med att Riksbanken började höja sin styrränta, vilket drog med bostadsräntorna uppåt. Till det kom så det skenande elpriset.

DN har tidigare rapporterat om elprisets utveckling på villapriser. Där priset på villor fallit mer i södra Sverige än i norr.

Nu har DN bett Svensk Mäklarstatistik att ta fram uppgifter på prisutvecklingen på villor i de befolkningsmässigt 30 största kommunerna i Sverige. Och det bekräftar att det är tydligt att vid sidan av räntorna slår elpriset hårt mot villapriserna.

Som en tumregel – med undantag – kan man säga att ju dyrare elprisområde, desto större prisfall.

– Det är en väldig spännvidd mellan Luleå där priset fallit med bara 3 procent och kommunerna i Mälardalen, säger Hans Flink.

Så har villapriserna pressats av elpriset

Skyhöga elräkningar har, tillsammans med stigande boräntor, pressat villapriserna runt om i landet. Staplarna visar K/T-talet som är köpeskillingen i förhållande till taxeringsvärdet och används för att mäta värdeförändringar över tid.

Så har villapriserna pressats av elpriset
Källa: Svensk Mäklarstatistik

Luleå ligger i elområde 1 där det genomsnittliga priset varit som lägst i landet under de senaste åren.

Mälardalen ligger i elområde 3 med landets nästa högsta elpriser. Flera kommuner där har noterat prisfall på villor på 15–20 procent. I Eskilstuna har de fallit med hela 23 procent.

Eftersom villorna i Stockholmsregionen och Mälardalen hör till landets dyraste blir också prisfallet stort räknat i kronor. I Täby, norr om Stockholm har en genomsnittlig villa sedan toppen förra våren fallit i värde med nära två miljoner kronor.

Så man kan säga att kombinationen av stigande räntor och höga elpriser slår hårdare mot dyra områden än andra?

– Ja, det blir lök på laxen när man också får högre elpriser, säger Flink.

Nu tycks en stabilisering av elpriset vara på väg. Vad betyder det för villapriserna?

– Om elpriserna stabiliseras kommer räntan att vara mer avgörande för prisutvecklingen framöver, svarar Flink.

Riksbankens väntas höja styrräntan igen i februari, vilket lär ge en extra press på priserna. Men Hans Flink tror ändå att prisfallen bromsar in. Och förr eller senare kommer de att vänta uppåt igen.

– Det är otänkbart att de inte skulle göra det. Se på 90-talskrisen! Då sjönk priserna väsentligt mer och ändå gick de upp igen, säger han.

Han tror till och med att det just nu kan vara en bra affär att köpa en eluppvärmd villa där priset har pressats extra mycket. Men det är under förutsättning att köparen är beredd att investera i annan uppvärmning, till exempel bergvärme.

– Om man ändå vill ha större boende så det ett ytterligt bra läge. Priserna kommer inte gå ner så hemskt mycket mer, kanske lite grann, men att försöka att hitta prisbotten är dödfött, säger Flink.

Hans Flink betonar dock att köp av bostad inte är fråga om en penningplacering. Det ska alltid handla om att ett hushåll har behov av en viss bostad.

– Det är alltid behovet som ska styra. Det är egentligen fånigt att prata om klipp och att man ”gör en god affär”. Då har man missat vad bostäder är till för.

– Och när det gäller en villa så ska man ju bo där i kanske 20-30 år, tillägger han.

Läs mer: Rekordlång säljtid för villor.

Läs mer: Bostadspriserna har fallit med 15 procent.

Ämnen i artikeln

Sydsverige
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt