Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så mycket höjs skatterna

Finansminister Magdalena Andersson (S) flörtar öppet med Vänsterpartiet för att få igenom budgeten i riksdagen. Större sänkning av skatten för lägre pensioner och snabbt avskaffande av läx-rut hoppas hon ska ge S+MP-förslaget om nästa års skatter grönt ljus av V. Men några förhandlingar har ännu inte inletts.

Det är snabba ryck i det rödgröna samarbetet. Bara några timmar efter att den rödgröna uppgörelsen om vinster i välfärden presenterades kom hela skatteförslaget från S och MP – trots att förhandlingarna inte inletts med Vänsterpartiet.

– Vi har försökt ta hänsyn till vad som är viktigt för Vänsterpartiet. Vi kan ju läsa deras förslag, säger Magdalena Andersson.

Ett exempel är sänkningen av pensionärsskatten där S och MP föreslår en modell som liknar den som V tidigare föreslagit. Skattesänkningen är större för lägre pensioner, medan pensioner på över 20 000 kronor i månaden inte får någon skattesänkning alls, trots att S lovade det i valrörelsen.

– Det blir inte i det här första steget. Här har vi gjort en prioritering för de som har de lägsta pensionerna, medger Magdalena Andersson.

Ett annat exempel på V-flörten är läx-rut, som inte inbringar några stora pengar till statskassan (cirka 50 miljoner kronor), men har stor ideologisk sprängkraft. S och MP vill nu att det tas bort redan vid årsskiftet.

– Det är processat mycket snabbt, konstaterar Andersson.

Men om inkomstskatten kan det bli diskussioner med Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Visserligen har gränsen för höjd inkomstskatt dragits ned till 50.000 kronor i månaden. Det är mitt emellan S-förslaget på 60 000 kronor och MP:s på drygt 40.000 kronor. Men V vill ha höjd inkomstskatt redan från strax över 30 000 kronor.

Någon kommentar till detta ville dock Ulla Andersson inte ge till DN i går kväll.

Ungdomsarbetsgivaravgifterna för unga anställda upp till 26 år är hälften jämfört med äldre. Nu höjs de i två steg så att de är lika höga som för 26-åringar och äldre från den 1 januari 2016.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita hävdar att det kommer att innebära färre arbetstillfällen.
”Det här är ett våldsamt hårt slag mot specifikt besöksnäringen. Hos oss är många anställda unga, så det blir en rejäl kostnadshöjning”, skriver Visitas vd Eva Östling i en kommentar.
Det resonemanget underkänner Magdalena Andersson helt.

– Vi har inte sett någon sjunkande arbetslöshet när det här genomfördes. Vi kommer att använda resurserna till sådant som är bra för Sverige och tillväxten i landet.

Det blir en rejäl höjning av tobaksskatten på upp till 12 procent, lika mycket för snus och tobak, men där­emot ingen höjd bensinskatt nästa år. MP ville ha en bensinskattehöjning på 70 öre per liter från årsskiftet. Däremot höjs andra miljöskatter på bland annat gödsel och kärnkraft.

– Det viktigaste är att vi skaffat finansiering för viktiga reformer som kan göra Sverige till ett bättre, starkare och mer jämställt samhälle, men också att vi får en bättre miljöstyrning, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Så mycket höjs inkomstskatten

Om uppgörelsen mellan S och MP går igenom i riksdagen:

Månadslön Skattehöjning/månad

58.000 kr – 250 kr
75.000 kr – 750 kr
91.700 kr – 1.250 kr
108.300 kr – 1.750 kr
125.000 kr – 2.198 kr

Källa: Regeringen

Så mycket sänks pensionärsskatten

Om uppgörelsen mellan S och MP går igenom i riksdagen:

Pension Skattesänkning/månad
Garantipensionär född 1938 eller senare, gift eller sammanboende:
7.046 kr – 130 kr
Ensamstående
7.899 kr – 167 kr
Garantipensionär, född 1937 eller tidigare, gift eller sammanboende:
7.207 kr – 138 kr
Ensamstående
8.089 kr – 175 kr
10.000 kr – 255 kr
12.500 kr – 173 kr
16.667 kr – 43 kr
20.000 kr – 0 kr

Källa: Regeringen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.