Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så mycket kostar bredbandsalternativen

Dagens Nyheter har kartlagt vad de olika alternativen kostar.

4G Mobilt bredband

Hastighet: Upp till 80 Mbit/s men normalt 20–40 Mbit/s.

Levereras av bland annat Tele2, Telenor, Bredbandsbolaget och Telia och finns i huvudsak på större orter och i anslutning till storstadsområdena. Telia har den mest utbyggda täckningen i nuläget. Där täckning inte finns surfar man vidare med 3G.

Kostnad: Varierar från 299 till 549 kronor/månad beroende på leverantör, bindningstid och i vissa fall på hur mycket man surfar.

Fiber

Hastighet: I dagsläget vanligen 100 Mbit/s men i framtiden kommer hastigheterna att kunna mångdubblas. 1.000 Mbit/s är redan möjligt.

Levereras bland annat av Tele2, Telia och Bredbandsbolaget. Har länge funnits i flerbostadshus men börjar nu etableras även i villaområden. Flera kommuner har byggt ut egna nät och exempel finns på lokala sammanslutningar som på eget initiativ etablerat fiber på små orter.

Kostnad: Varierar kraftigt. Månadskostnad från 159 kr beroende på hastighet och nät. Indragningskostnad från 10.000 till 30.000–40.000 kr beroende på var man bor. Grävkostnaden utgör vanligen 80 procent av installationspriset.

Bredband i telejacket

Hastighet: De snabbaste uppges nå upp till 60 Mbit/s vid perfekta förhållanden. Normalt dock 20–40 Mbit.

En uppsjö av leverantörer som Glocalnet, Bredbandsbolaget, Tele2, Net at Once med flera.

Pris: Varierar, men för de snabbaste alternativen ligger månadskostnaden på strax under 400 kronor och bindningstiden är vanligen 18 månader.

Bredband från kabel-tv

Hastighet: Upp till 200 Mbit/s.

Levereras bland annat av Comhem, Bahnhof, Tele2 och vissa kommunala stadsnät.

Pris: Varierar kraftigt. Erbjudanden kan ge tillfälligt lägre priser, men se upp, ibland gäller det lägre priset bara en del av bindningsperioden med ett betydligt högre normalpris därefter. Från 164 kr/månad.

Fotnot: Hastigheterna gäller för nedladdning. Hastigheten upp är oftast betydligt lägre.

Enheten Mbit/s används för nedladdningshastighet. För att omvandla Mbit/s till Megabyte (Mb) per sekund delar man med 8. Med en uppkoplling på 100 Mbit/s kan man alltså ladda ner 100/8=12,5 Mb per sekund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.