Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så mycket kostar det att ha barn

1,4 miljoner kronor. Så mycket kostar ett barn fram till 18-årsdagen, enligt Swedbanks institut för privatekonomi. ”Det gäller att planera och spara så mycket som möjligt innan man blir förälder”, säger Madelen Falkenhäll från Swedbank.

Swedbank gör med jämna mellanrum beräkningar om vad det kostar att ha barn. De tittar bland annat på utrustning, löpande kostnader och inkomstbortfall.

Enligt årets beräkningar blir den sammanlagda kostnaden för ett barn fram till 18-årsdagen 1,4 miljoner kronor. Barnen är dyrast det första året då de med all utrustning och med föräldrarnas inkomstbortfall inräknat beräknas kosta 110.600 kronor.

Barnen är som billigast i drift när de är fyra år, då de i genomsnitt kostar drygt 67.000 kronor om året. Dyrare blir de sedan i tonårsåldern, då saker som kläder, veckopeng, presenter till kompisar och fritidsintressen kostar mer. Ungdomar som är 17–18 år kostar i genomsnitt över 80.000 kronor per år.

Ovanstående siffror är brutto – Swedbank räknar med att föräldrar får inkomster i form av barnbidrag och studiebidrag på sammanlagt 230.000 kronor upp till att barnet fyller 18.

– När man är två vuxna utan någon försörjningsplikt som bor i ett gemensamt hushåll har man det ofta som bäst ekonomiskt, förutsatt att båda har jobb. Så bra kommer man inte att ha det på många år och därför är det bra att passa på att spara, säger Madelen Falkenhäll.

Hon tycker att det är viktigast att lägga pengar på sådan utrustning som har med säkerhet att göra. Om man kör mycket bil kan man köpa en bra bilbarnstol och om man går mycket kan man köpa en bra vagn.

Enligt Madelen Falkenhäll blir behovet av en buffert större när man får barn.

– Man måste vara beredd på att inkomsterna minskar och utgifterna ökar. Har man ingen bil kanske man får behov av en bil och har man en bil kanske man får behov av en större. Man kan också få behov av en större bostad, säger hon.

Madelen Falkenhäll tycker också att det är viktigt att sätta sig in i vad det innebär att vara föräldraledig och att man ska tänka på att pensionen och den sjukpenninggrundande inkomsten kan förändras för den som är hemma.

– Det är bra att komma överens om hur man ska dela upp föräldradagarna och även prata om hur man ska dela på vabbandet när barnet blir äldre, säger hon.

Andra saker som är viktiga att tänka på är försäkringar och familjejuridik.

– Barnet behöver en försäkring och det är något man måste titta på ganska omgående. Det är också bra att gå igenom lite familjejuridik. Är man exempelvis inte gift är det viktigt att kolla upp vad som gäller eftersom ekonomin blir ännu mer gemensam när man har ett barn tillsammans, säger Madelen Falkenhäll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.