Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så mycket kostar IT-strulet

Other: Foto: Alamy

IT-trassel på jobbet kostar svenska arbetsplaster flera miljarder om året. Det visar undersökningar som fackförbunden Vision och Unionen har gjort.

På tisdagsmorgonen meddelade Försäkringskassan att deras system legat nere i över ett dygn.

– Vi har stora driftstörningar. Vi vet inte vad det beror på och det pågår ett febrilt arbete för att försöka hitta felet, sa Helena Esscher, presschef vid Försäkringskassan till DN då.

Problemet verkar nu vara löst för den här gången men Försäkringskassan är inte den enda arbetsplats som drabbas av datorstrul.

Enligt en rapport som fackförbundet Vision har tagit fram förlorar deras medlemmar i snitt 26 minuter om dagen på IT-strul. På en månad blir det nästan 11 timmar som går till spillo.

– Våra medlemmar leder, utvecklar och administrerar svensk välfärd. De är beroende av att tekniken fungerar. När den inte gör det leder det till stor stress, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

I den undersökning som Vision har gjort deltog 1400 medlemmar. I lönekostnader – för endast de som deltagit i undersökningen och beräknat på en månadslön som är 27.500 kronor – handlar det om 30,5 miljoner kronor i förlust för arbetsgivaren på ett år.

En undersökning som fackförbundet Unionen har gjort tidigare i år visar att IT-problemen kostar företagen där deras medlemmar arbetare i snitt 11 miljarder per år. Även den undersökningen, där drygt 2000 personer, deltog visar att ungefär en halvtimme per dag ägnas åt tekniska problem.

– Det vi kan se är att det bara har blivit sämre och vi vill trycka på att det här kostar pengar för företagen, sa Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg till DN då.

Både han och Annika Strandhäll från Vision tror att arbetsgivarna kan göra mer för att minska strulet och därmed den stress som det innebär för de anställda.

– Jag tror att det är viktigt att medarbetarna får vara med från början till slut när nya IT-lösningar planeras. Det krävs också mer digital utbildning och en strategi från arbetsgivaren om hur man hanterar IT-utvecklingen, säger Annika Strandhäll.

Både Visions och Unionens undersökning visar att många av de tillfrågade inte har haft möjlighet att påverka arbetsrutinerna kring införandet av nya IT-system. Många har inte heller fått nödvändig information och kunskap för att kunna använda IT-systemen på ett effektivt sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.