Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så mycket tjänar Apple på varje telefon

Bruttovinstmarginalen per telefon ligger på 3.139 kronor.
Bruttovinstmarginalen per telefon ligger på 3.139 kronor. Foto: Scanpix

På onsdagkvällen presenteras nya Iphone i USA – efter en omfattande ryktesflod. Frågan är om Apples nya flaggskepp kan hänga med i konkurrenternas teknikrace.

För några år sedan var det Nokia- och Sony Ericsson-lurar som syntes överallt.

Sedan kom Iphone. Resten är historia. Nokia och Sony Ericsson körde på i gamla hjulspår och blev överkörda.

Ett nytt sätt att tänka runt telefonen, kopplat till en infrastruktur med app- och multimediabutik är en del av framgången, men den beror även på skickliga marknadsförare och en hängiven kundskara. Dessutom är marginalerna stora på varje lur och Appstores 30 procent av appintäkter är också en pålitlig dollardynamo.

Totalt ger det Apple tre fjärdedelar av alla intäkter på mobiltelefonmarknaden, resten tar Samsung, förutom någon enstaka procent som de övriga, LG, Sony, Nokia med fler får dela på.

Den ”smarta telefonen” som egentligen är en lättanvänd mobil dator, bildade skola och blev en förlängning av våra liv på ett sätt som de gamla lurarna aldrig kunde bli. Att lätt kunna ladda ner en uppsjö av program, ofta billiga eller gratis, blev en självklar syssla.

Tips om appar förekommer numera överallt och inte bara på tidningars tekniksidor. Telefonen har blivit vårt tidsfördriv på bussen, tåget, tunnelbanan, kort sagt överallt.

Men på samma sätt som konkurrenterna fått se trender skifta ser nu Apple hur konkurrenterna, med Samsung i spetsen, som använder sig av gratissystemet Android växer sig allt starkare.

Sverige är fortfarande en stark Iphonemarknad, i juli var de två bäst säljande lurarna de två senaste Iphonemodellerna, följt av Samsungs Galaxy SIII. Men det gäller att den nya modellen av Apples telefon svarar upp mot (kanske alltför) högt skruvade förväntningar annars kan förra höstens antiklimax upprepas.

Då valde många att inte byta upp sig eftersom 4s på pricken var lik den föregående. De stora skillnaderna under skalet, betydligt bättre prestanda, var inget argument som riktigt gick hem. Kunderna var dock tillräckligt trogna för att ändå knuffa luren högst upp på säljtoppen.

Den nya luren kommer definitivt att se annorlunda ut. Applegrundaren Steve Jobs förbud mot att ha större skärm än 3,5 tum på Iphone är Apple tvunget att bryta. Konkurrenterna har betydligt större skärmyta med Samsungs Galaxy Note II som kung på tronen med 5,5 tum. Trots detta spekuleras det bara i en fyratummare för nya Iphone.

Designförändringen kommer dock säkert att få många som tvekade att uppgradera förra gången att nappa den här gången.

Kommer den nya Iphonemodellen att klara 4g? Tekniken är svår eftersom den använder sig av betydligt fler frekvenser än 3g. Även i Sverige använder operatörerna delvis olika frekvenser. Apple stötte på problem redan med senaste Ipaden vars 4g-funktion bara gick att använda i vissa av USA-operatörernas nät.

Enligt ryktena ska den nya Iphonen klara alla frekvenserna men det återstår att se. Därför blir 4g sannolikt inte ett säljargument här, men det har det inte heller varit för konkurrenterna, som bara tagit fram enstaka modeller.

Räkna därför inte med några epokgörande nyheter. Kanhända har Apple fått frågetjänsten Siri att fungera lite bättre. Med utvecklingen på mobila betallösningar i bakhuvudet vore det konstigt om luren inte har stöd för nfc, närfältskommunikation.

Om sedan luren har en fyrkärneprocessor eller inte är antagligen en ickefråga för de flesta. Mer spännande är om Apple samtidigt tecknat avtal om, eller skapat nya tjänster runt telefonen.

Men lurens tjänster och förtjänster åsido, Apples effektiva sätt att tjäna pengar kommer att fortsätta, trots att kritiska röster höjts på nytt om hur arbetare behandlas i underleverantören Foxconns fabriker i Kina.

Fakta:Så mycket tjänar Apple på varje telefon

Tillverkningskostnad 55 kr

Batteri (Sony, TDK, Samsung, LG) 41 kr

Dynamiskt minne (Elpidam, Samsung) 63 kr

Processor (Samsung)104 kr

Kamera (Sony) 122 kr

Flashminne (Toshiba, Samsung) 133 kr

Skärm (Toshiba, Sharp, LG, Chimei) 159 kr

Radiokretsar (Murata, Qualcomm, Broadcomm) 208 kr

Mekaniska/elektromekaniska kompnenter 229 kronor

Övriga komponenter 243 kr

Totalt: 1.357 kronor.

I butik i USA kostar en Iphone4 4.496 kronor.

Apple tjänar 3.139 kronor brutto på varje mobil.

Källa: iSuppli, Nikkei Electronics

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.