Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 15:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-paverkar-klimatkrisen-vinproduktionen/

EKONOMI

Så påverkar klimatkrisen vinproduktionen

Foto: Hampus Andersson

I en allt varmare värld är vinproduktionen hotad. Därför måste industrin titta på möjligheter att anpassa och diversifiera sig.

– Vi har redan skapat ett nytt klimat som kommer fortsätta förändras. En viss ändring i vinproduktionen är nödvändig, säger klimat- och vinforskaren Kimberly Nicholas.

Frankrikes vinbrist går i linje med vad forskare i åratal varnat för – extremväder och förändrade säsongsmönster till följd av klimatkrisen hotar produktionen.

– Det är oroväckande att se att det börjar hända nu, säger klimatforskaren Kimberly Nicholas vid Lunds Universitet.

En grupp europeiska forskare kunde i juni konstatera att klimatförändringen ökar sannolikheten för så kallad ”tidig växt-frost”, likt den som slog till i april efter en ovanligt varm mars månad.

– När frosten kommer efter en vecka med rekordhöga temperaturer, då betyder det att vinrankorna har börjat knoppa blad tidigare och är mer utsatta.

Men även extrema regn, som de som drabbat Frankrike och andra delar av Europa i sommar, påverkar vindruvorna.

– Regn försenar mognad och skapar problem såsom mögel, svamp och sjukdomar.

Kimberly Nicholas är själv uppvuxen på vingård i USA och har länge intresserat sig för klimatkrisens påverkan på branschen.
Kimberly Nicholas är själv uppvuxen på vingård i USA och har länge intresserat sig för klimatkrisens påverkan på branschen. Foto: Simon Charles Florian Rose

Vilka vinregioner kommer drabbas hårdast av klimatförändringen?

– De som redan är varma och torra är mest i riskzonen. De har minst utrymme att anpassa sig.

Kommer det finnas regioner där man måste sluta med vinproduktion?

– Det är en risk, ja. Ju mer vi misslyckas i att begränsa klimatförändringen, desto större är den risken. Om vi håller uppvärmningen väl under två grader så finns det ännu ganska mycket rum för anpassning. Men utan radikala policyförändringar är vi på väg mot tre grader, som det ser ut nu, och då kommer vi se mycket lidande i världen och vinproduktionen kommer definitivt bli en av förlorarna.

För att klara klimatkrisens utmaningar, som redan står för dörren måste odlarna titta på diversifiering. Mer än 80 procent av de globala vinproducenterna använder endast 12 olika druvsorter. Dessa 12 sorter, bland annat Cabernet sauvignon, Chardonnay och Pinot noir, representerar under 1 procent av den totala variationen av vindruvor i världen. Dock existerar det tusentals sorter, varav flera kan anpassa sig till både torka och regn.

– Vi har redan skapat ett nytt klimat som kommer fortsätta förändras. En viss ändring i vinproduktionen är nödvändig.

Men även industrin behöver dra sitt strå till stacken och motarbeta klimatkrisen. Det betyder att man bör hålla sig till transporter med tåg och båtar, framom flyg och vägtransport, och att man fortsätter utveckla bättre förpackningar.

– Vinindustrin har stor potential för klimatledarskap. Det är en lyxprodukt och i den branschen finns det mer pengar för både anpassning och innovation.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Alkohol
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt