Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så påverkas dina fonder av budgetkrisen

Hur påverkas dina aktiefonder av den pågående budgetkrisen i USA? Svaret på den frågan beror helt på vad som händer i förhandlingarna och vilka fonder du sparar i.

Över hälften av vårt sparande ligger i aktiefonder och det är de som kommer att påverkas mest.

I scenariot med någon form av uppgörelse i sista stund kommer de flesta aktiefonder troligen att stiga. Men räkna inte med någon tokrusning. Många börser, inte minst i Stockholm har gått bra i år vilket gör att utrymmet för uppgångar kanske inte är så stort. De närmaste veckorna kommer också många bolagsrapporter som kan påverka utvecklingen på börsen både positivt och negativt och därmed värdet på aktiefonderna.

I den här processen behöver den som sparar i aktiefonder inte vara speciellt bekymrad.

I den andra och mycket otrevligare utvecklingen blir det ingen uppgörelse. Följderna på de finansiella marknaderna kan bli svåra men vad som händer exakt är svårt att förutse.

Med största säkerhet lär börskurserna falla och därmed värdet på aktiefonderna.

Vad ska man då göra om man äger eller sparar i aktiefonder?

Många svenska sparare är inte det minsta aktiva utan ligger kvar i sina fonder oavsett utvecklingen på olika marknader. Ofta handlar det om att spara en fast summa varje månad. Gör du det så behöver du inte vara orolig. Faller börserna kommer du att köpa billigare andelar nästa månad som på sikt kan stiga.

Det ska till extremt kraftiga börsnedgångar för att den som månadssparar under flera år ska förlora pengar på det.

Har du pengar i aktiefonder som du ska ha till jul bör du däremot ta allvarlig fundering på att flytta till säkrare mark. Du bör också göra det snabbt eftersom det tar några dagar att sälja fonder. Är man inte speciellt riskbenägen ska man över huvud taget inte ha sådant här kortsiktigt sparande i aktiefonder.

För den sparare som är aktiv och försöker parera nedgångar på börsen genom att flytta till säkrare alternativ har förmodligen redan tagit det steget.

På senare år har blandfonder varit mycket populära. I dem blandas aktier med säkrare ränteplaceringar. Om börserna sjunker kommer även blandfonder att tappa i värde men inte lika mycket som aktiefonder. Ränteplaceringarna dämpar nedgången. I det här läget är det en fördel med blandfonder.

Den som har räntefonder behöver inte vara det minsta orolig. Tvärtom. Om det blir ett haveri på de finansiella marknaderna kommer troligen obligationsfonder att påverkas positivt när många placerar jagar säkra alternativ.

När det gäller sparandet i premiepensionssparandet, eller PPM som det brukar kalla, kommer de som ligger i statens icke-vals alternativ att råka ut för nedgångar. Det är den fond som flesta svenskar har. Den har en speciell förvaltningsteknik där en hävstång ger extra lyft vid uppgångar men också pressar fallet extra mycket vid nedgångar.

Men det behöver man inte vara allt för orolig över. AP7 Såfa som det alternativet heter har gått upp rejält i år och här ska pengarna ligga i 20-30 år till. Så det finns alla möjligheter att ta igen eventuella nedgångar. Idén med att ligga i ett icke-valsalternativ är just att slippa välja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.