Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så planerar bankerna för att slippa nya skatten

Den 1 januari nästa år inför Tyskland, Frankrike och nio andra EU-länder den omdebatterade Tobinskatten. EU-kommissionen hoppas ta in 35 miljarder euro, 300 miljarder kronor, från finansspekulanterna. Men banker och finansföretag planerar redan hur de ska komma undan skatten.

Debatten om en skatt på finanshandeln för att minska spekulationerna har pågått i över 30 år, sedan idén lanserades av den amerikanske ekonomen James Tobin. Men det här är första gången förslaget blir verklighet med en skatt på finansiella transaktioner i flera länder.

EU-kommissionen presenterade i går den slutliga skattemodellen. Det blir en skatt på 0,1 procent på aktiehandel mellan banker och andra finansinstitut, och 0,01 procent på derivathandel.

– Med den här skatten hoppas vi få finansmarknaden att ägna sig åt ett mer ansvarsfullt agerande, sade EU-skattekommissionären Algirdas Semeta.

Privatpersoners aktiehandel och regeringars finansiella affärer är undantagna från skatten. Men eftersom det oftast är banker som utför privatpersoners aktie- eller obligationsaffärer kommer skatten ändå att drabba dem.

De länder som beslutat införa finansskatten är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Österrike, Portugal, Grekland, Slovakien, Slovenien och Estland, och de ska nu slutförhandla om kommissionens förslag. Men skatten kommer även att slå mot finansmarknaden i Sverige. För alla köp eller försäljningar som görs med aktier eller andra finansinstrument i något av de elva länderna beskattas.

Protester kom omedelbart, från amerikanska regeringen och från försäkringsbranschen. Bankerna utreder också hur de ska slippa betala skatten.

– Finansindustrin mobiliserar nu alla krafter för att hitta lösningar på det här problemet, sade Mark Persoff vid konsultföretaget Ernst & Young till Reuters.

Fakta.Tobinskatten

Ekonomen James Tobin var upphovsman till förslaget om en skatt på internationella valutatransaktioner för att begränsa skadlig spekulation.

Idén med Tobinskatt är att den ska dämpa kortsiktiga spekulationer i utländska valutor och stabilisera valutavärdet. Skatten har inte införts i Sverige.

Tobin räknades som en av de ledande keynesianerna och fick Nobelpriset 1981; han förespråkade en aktiv stabiliseringspolitik och var kritisk mot monetarism och ny klassisk makroteori.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.