Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 16:38 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-saljer-du-bostaden-utan-maklare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så säljer du bostaden utan mäklare

Bostadsmarknaden är rekordstark och få tjänar på detta som mäklarna. Men det går att sälja bostaden privat även om inte många vågar sig på det. Den som säljer en lägenhet för 2 miljoner kan tjäna mellan 30.000 och 80.000 kronor på att göra jobbet själv.

– Det viktigaste när man ska sälja bostaden själv är att vara öppen med dess fel och brister. Då är risken mindre för att det blir problem, säger Mari Gremlin, jurist med inriktning på boendefrågor på Konsumentverket.

Det kan vara just trygghetsaspekten som gör att bara 5 procent av Stockholmarna säljer sin bostad privat medan 43 procent av jämtlänningarna gör det, enligt siffror från Värderingsdata.

Att göra en tydlig lista som bifogas till köpeavtalet innebär att säljaren uppfyller sin upplysningsplikt och friköper sig från ansvar. Då kan köparen inte komma i efterhand och ställa krav.

Enligt Mäklarsamfundet är det betydligt fler privata fastighetsaffärer som hamnar i rätten än bostadsaffärer förmedlade av en mäklare.

Om köparen går med på det kan man också lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Konsumentverket råder personer som vill sälja privat att kontakta en jurist om det blir det minsta komplext. Men råder ingen att kontakta en mäklare för att endast upprätta handlingar. Det blir ofta alldeles för dyrt.

Många tycker att det är svårt att nå ut till samma kundkrets som en mäklare och därför inte få ut samma slutpris. Samtidigt finns det ett antal sajter där man kan annonsera ut sin bostad, Blocket .se är en av de mest populära. Bra lägen i storstäderna är knappast svårsålda och för billiga hus ute i landet kan det vara värt att slippa mäklararvodet. Då är lokalpressen en annan kanal för privat bostadsannonsering.

Den som tycker det är knepigt att värdera sin egen lägenhet kan alltid kika på motsvarande objekt på Hemnet, kontakta sin bostadsrättsförening för att höra vad andra lägenheter i fastigheten sålts för eller söka på olika sajter på nätet.

Det går sedan utmärkt att sköta en eventuell budgivning via mejl eller sms.

Mallar för köpekontrakt finns att köpa på bokhandeln eller via Villaägarnas hemsida

Var noga med att ta ut en handpenning även vid en privat försäljning. Den brukar ligga på 10 procent av köpesumman.

– Låt inte köparen komma in i förväg för att till exempel renovera. Så länge det slutgiltiga kontraktet inte är påskrivet är det säljarens ansvar om något händer i huset, säger Mari Gremlin på Konsumentverket.

Hon tycker också att det är viktigt att inte hålla köpet öppet för senare kontroller, exempelvis en radonmätning. En lösning är snarare att antingen klara av alla kontroller innan försäljningen eller vad priset är på ett eventuellt fel och sedan låta köparen ta hand om det.

– Det gäller att sköta det juridiska korrekt. Reglera allt och skriv upp vad ni kommer överens om för att slippa problem efter tillträdet, säger hon.

Det är särskilt viktigt när man inte har hjälp av någon mäklare.

Mäklarna själva framhåller givetvis att mäklararvodet är väl spenderade pengar. Enligt Värderingsdata tjänar man 9 procent på att anlita en fastighetsmäklare jämfört med att sälja privat. Samtidigt tror Mäklarsamfundet inte att det är pengarna som gör att man väljer en mäklare.

– Det handlar framförallt om trygghet. Att det finns en mäklare som tar ansvar för allt det juridiska, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet.

 

 

Fakta:Så mycket kostar mäklaren

Arvodet beräknas på en viss procent av köpeskillingen. Olika mäklarfirmor tillämpar olika arvoden, också beroende på storleken på bostaden.

Arvodena ligger på mellan 1,5% och 4% beroende på mäklarbyrå, bostadens läge och storlek.

Fakta:Här kan du sälja din bostad på nätet:

www.blocket.se

www.movers.se

www.hemmarknad.se

www.hemverket.se

www.utanmaklare.se

www.privatmaklaren.se

Fakta:Här finns mer information och tips

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.