Så ser partierna på Bonnier-Teliaaffären: ”Inte imponerad” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så ser partierna på Bonnier-Teliaaffären: ”Extremt olämpligt”

Näringsminister Mikael Damberg.
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Telia köper hela Bonniers tv-verksamhet för 9,2 miljarder kronor, skriver Telia i ett pressmeddelande. 

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) är starkt kritisk till affären, och ska träffa Telias ledning under fredagseftermiddagen. 

– Jag ser inga argument för varför staten indirekt ska äga marksänd tv i Sverige, säger han.

I och med affären köper Telia, med staten som största ägare, Bonnier Broadcasting, med TV4, C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor. 

”Detta är i linje med den strategi som styrelsen beslutade 2014 om att skapa ett nytt Telia Company med Norden och Baltikum som bas, där också tv och innehåll är en viktig del av företagets erbjudande till sina kunder”, skriver Telias styrelse i ett uttalande.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) säger att beskedet är väntat, men att han ”inte är imponerad”.

– Vi har under resans gång haft en dialog, där jag framfört mina och regeringens åsikter till [Telia]. Vi är för mångfaldig media och ser inget intresse eller argument för varför staten indirekt ska äga marksänd tv i Sverige, säger han.

Varför är det ett problem att staten indirekt äger marksänd tv i Sverige?

– När TV4 kom till en gång i tiden var huvudargumentet medial mångfald. Att inte bara staten skulle vara indirekt ägare via public service – att man skulle ha alternativ för marksänd tv. De argumenten är fortfarande starka. 

Damberg säger att sista ordet ännu inte är sagt, och att olika myndigheter nu ska granska den annonserade affären.

– Konkurrensverket granskar och jag antar att sändningstillståndet kommer att diskuteras. Sen kommer det också bli en mediepolitisk diskussion i Sverige om det lämpliga i en sådan här affär. 

Mikael Damberg ska träffa Telias ledning under fredagseftermiddagen. 

– Nu är fokus först på att få klarhet i hur [Telia] tänkt och resonerat. Jag har nu läst pressmeddelandet och måste få svar på vissa frågor. Det kommer jag få i eftermiddag när jag träffar Telias ledning. Sen får vi titta på vilka steg som ska tas.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, är kritisk till regeringens hantering och menar att det är ”djupt problematiskt” att staten blir dominerande på mediemarknaden.

– Den här affären borde inte bli av, regeringen har varit väldigt passiv och duckat i frågan. Nu verkar den bli av och det är oläkligt och dåligt för mediemarkanden, säger hon.

Vad bör regeringen göra i nuläget?

– Om den här olyckliga affären blir av bör staten överväga att sälja Telia, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraterna är mycket kritiska till affären. 

– Det här innebär ju att i princip all marksänd tv har staten som mellanhand. Det är ju ingenting som direkt präglar västerländska demokratier, säger riksdagsledamoten Mattias Bäckström-Johansson (SD). 

Partiet vill dock inte att staten säljer Telia rakt av. 

– Men om man separera telekom-verksamheten från den övriga så ser vi inget problem med att riksdagen ger ett bemyndigande att sälja Telia, säger Bäckström-Johansson. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att affären är ”extremt olämplig”. 

– Vitsen att ha flera tv-kanaler är ju att de ska spegla en mångfald och att det ska finnas konkurens mellan dem. Att staten tar över ägandet av TV4 utöver Public service leder till en maktkoncentration som är olämplig. Regeringen bör stoppa detta, säger Björklund. 

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl skriver i ett mejl till DN att affären inte är optimal.  

– Vi ser generellt att statens stora innehav av bolag är ett problem eftersom det finns en inbyggd problematik med att man å ena sidan stiftar lagar för näringslivet och å andra sidan är en stor bolagsaktör som tävlar på marknadsmässiga villkor med privata aktörer, skriver Lindahl. 

Vänsterpartiets ekonomipolitiska talesperson Ulla Andersson sällar sig till raden av kritiska röster. 

– Public service har ju bildats efter flera statliga utredningar för att bilda en stark och oberoende Public service. Helt plötsligt får Telia ett sidospår att köpa upp tv4 utan att det har föregåtts av någon politisk diskussion och blir någon sorts offentlig mediekoncern. Det blir för oss problematiskt, säger Ulla Andersson (V). 

Hon anser att regeringen bör kalla till samtal. 

– Först och främst behöver vi se underlagen, det finns en hel del frågetecken i det här. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.