Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-ser-prisbilden-for-nya-lagenheter-ut/

Ekonomi

Så ser prisbilden för nya lägenheter ut

Foto: Magnus Hallgren

Prisutvecklingen på 2019 års säljstartade bostäder varit stabil, utan större upp- eller nedgångar, då bostadsutvecklare och marknaden är blivit mer överens om nyproduktionens prisnivå.

Det visar Svensk Nyproduktions Nyproduktionsindex.

Direkt Text

Under förra året säljstartade 5.331 bostäder i Stockholms län vilket är cirka 100 bostäder färre än 2018 som i sin tur var 50 procent färre än antalet säljstartade bostäder 2017 och 2016.

”Att det inte släpps lika många nya bostäder till försäljning har varit hälsosamt för nyproduktionsmarknaden som genom detta fått möjlighet att sälja av bostäder i pågående projekt och på så vis återhämta sig”, skriver Svensk Nyproduktion i en kommentar.

De ser att det finns flera tendenser som talar för att 2020 blir ett positivt år för nyproduktionen i Stockholm, som att ägarlägenheter är på frammarsch och kan tillgodose en ökad efterfrågan på flexibelt ägande, och att prisutvecklingen har varit och lär fortsätta vara stabil.

Samtidigt är 78 procent av de säljstartade bostäderna 2019 fortfarande till salu.

”Här finns en utmaning när man samtidigt vill starta nya projekt. Konkurrensen är stenhård både gentemot andra pågående nyproduktionsprojekt men även mot nyproduktion som är färdig att tillträda samt övriga successionsmarknaden”, enligt Svensk Nyproduktion.

Läs mer: Var har du råd att bo - se DN:s