Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-ser-stodet-till-unga-bostadskopare-ut-i-andra-lander/

Ekonomi

Så ser stödet till unga bostadsköpare ut i andra länder

”Stjäl från de fattiga för att göda de rika” står det på banderollen som en Berlinbo hängt ut från sin balkong i protest mot hyreshöjningarna i staden. I Berlin bor omkring tre av fyra invånare i en hyreslägenhet. Foto: Anders Hansson

Subventionerade lån, statligt tillskott och skattebefrielse. Metoderna för att hjälpa unga till sina första bostäder varierar. Det visar DN:s genomgång av fem länders regler.

Artikeln har tillfogats en rättelse

I Frankrike finns ett statligt subventionerat bolån med nollränta – PTZ (Prêt à taux zéro) – som banker kan erbjuda förstagångsköpare, framför allt i storstadsområden. 

Lånet kan täcka mellan 20 och 40 procent av köpesumman för bostaden, och löptiden är upp till 25 år. Beroende på geografisk region kan man även få låna till viss renovering. 

Den som ansöker får inte ha ägt en bostad de senaste två åren. Ett annat krav är att hushållets årsinkomst inte överstiger en viss nivå (också det beroende på region). 

I Storbritannien kan förstagångsköpare få 25 procent statligt tillskott till sina sparade medel, inom ramen för programmet ”Help to Buy”. Maxstödet är 3.000 brittiska pund (ungefär 36.000 kronor).

Den som köper nybyggd bostad för upp till 600.000 pund kan få ett statligt lån, som är räntefritt i fem år. Det kan täcka upp till 20 procent av köpesumman – eller upp till 40 procent i London. Egen insats på 5 procent krävs.

Den som inte har råd att köpa en hel bostad kan ansöka om att köpa mellan 25 och 75 procent i ett så kallat andelsboende (”shared ownership”), och betala hyra för utomstående andel.

I Kanada trädde ”The First-Time Home Buyer Incentive” i kraft den 2 september i år. Den ger förstagångsköpare av fastigheter möjlighet att teckna ränte- och amorteringsfria lån ur en statlig fond på delar av kostnaden. De får teckna sådana lån på upp till fem procent av priset i gamla fastigheter och tio procent av priset för hem i nyproducerade fastigheter.

Köpare som tecknar sådana lån måste betala tillbaka pengarna under en period av 25 år efter det att fastigheten säljs. För att få teckna sådana lån måste du vara förstagångsköpare av eget hem och du får inte tjäna mer än 120.000 kanadensiska dollar om året, ungefär 875.000 kronor.

I Finland betalar man två till fyra procent skatt på bostadsköp. Den som köper bostad för första gången i livet undviker dock den skatten. Dessutom kan man dra av en dryg fjärdedel av låneräntan från den årliga beskattningen.

Om banken beviljar lån för bostaden, utgör bostaden 70–75 procent av garantin för lånet medan staten i allmänhet garanterar 20–25 procent. I praktiken betyder det att man själv behöver betala bara 4 procent av priset kontant. För en bostad på 40 kvadratmeter i Helsingfors betyder det cirka 8.000 euro (85.000 kronor), för landet i genomsnitt 3.000 euro (32.000 kronor)

I Tyskland finns det få stöd att få. Ett stöd är särskilda ”bosparkassor”, men det förutsätter ett högt sparande. Byråkratin kring stöd till boendet är också svårgenomtränglig.

Unga personer har i regel små chanser att köpa en bostad i Tyskland. Ofta krävs en hög kapitalinsats, uppåt 30 procent av bostadens värde. Även amorteringskraven är höga och den som säljer sin lägenhet inom tio år efter köpet måste dessutom betala en sorts ”spekulationsskatt”. 

Det finns också en annan kultur kring lån i Tyskland, där det är nästan tabu att belåna sig. Här sparar man ofta till sin bil och till sin bostad.

Det gör att unga bostadsletare framför allt är hänvisade till hyresmarknaden. I Berlin bor omkring tre av fyra invånare i en hyreslägenhet.

Läs mer: Var har du råd att bo?

Läs mer: Omöjligt att ha råd med kontantinsats

Läs mer: Byggbranschen slösar med arbetstid

Läs mer: De bytte till mindre bostad - dubblade bolånen

Rättelse: I en tidigare version av artikeln användes felaktig kurs för omräkning av kanadensisk dollar till svenska kronor.