Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-ser-sveriges-skatteavtal-ut-med-andra-eu-lander/

Ekonomi

Så ser Sveriges skatteavtal ut med andra EU-länder

Marsaxlokks hamn i Malta. Foto: Image Broker/TT

Snart kan det bli slut på skattefria pensioner för svenskar som bor i Portugal. Sverige har tecknat ett nytt skatteavtal med landet som troligtvis träder i kraft nästa år. Men hur ser skatteavtalen ut med övriga länder?

Rätta artikel

Det nya avtalet mellan Sverige och Portugal innebär att svenskar som är bosatta i Portugal får det betydligt svårare att undvika att betala skatt. Personer som har fått avgångsvederlag eller har privata tjänstepensioner omfattas nu av avtalet som träder i kraft tidigast första januari 2020. Dock ska parlamentet i Portugal godkänna det. 

– För Sverige kommer avtalet inte leda till några större ekonomiska fördelar, det här är snarare en symbolisk handling. Den typen av beskattningar har dels varit ett sätt för länder att attrahera utländska människor, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. 

I dag har Sverige tecknat skatteavtal med ungefär 80 länder i Europa, Nordamerika och några enstaka länder i Afrika. Men villkoren skiljer sig åt och avtalen är olika strikta vad gäller beskattning av tjänstepension. 

– Både Malta och Frankrike har förmånliga skatteavtal, säger Göran Andersson, vd på organisationen Sparsam skatt, som ger rådgivning om pensionering utomlands.

Malta har länge varit känt för det varma klimatet och stränderna. Men landet har också varit populärt för företag som vill sänka skatten. Vad gäller svenskarnas tjänstepension så beskattas den av Malta. Landet har ett program som vänder sig till utlänningar som vill pensionera sig där, förkortat MRP. Om minst 75 procent av den beskattningsbara inkomsten består av pensionsinkomst uppgår den fasta skattesatsen till 15 procent. 

– Med tanke på utspelet i Portugal kan jag tänka mig att fler människor flyttar till Malta efter att det nya avtalet träder i kraft, säger Göran Andersson. 

När Sverige tecknar skatteavtal med ett annat land finns det två olika alternativ. Antingen tillåts Sverige beskatta tjänstepensioner med 25 procent, vilket är den vanligaste formen av skatteavtal. Det andra alternativet är att pensionen bara skattas av landet som personen bor i, vilket ungefär 20 länder har kommit överrens om med Sverige. 

Det är den andra typen av skatteavtal som Malta har tecknat med Sverige. Landet har ensamrätt att beskatta privat tjänstepension och privata egenfinansierade pensioner. Även Frankrike ingår i den typen av avtal med Sverige. Landet har en marginalskatt som uppgår till 45 procent.

– De som tjänar allra mest på systemet är svenska låg- eller medelinkomsttagare som flyttat dit och har arbetat inom det privata, säger Göran Andersson.

Å andra sidan har Frankrike sambeskattning, vilket innebär att makar beskattas för hälften av den sammanlagda inkomsten. Redan i dag äger cirka 50.000 svenskar ett boende i Frankrike.

I Spanien bor mer än 90.000 svenskar, enligt statistik från organisationen Svenskar i världen. Det populära utflyttningslandet har också en särskild lagstiftning för utlänningar – som vill arbeta eller driva företag i landet. 

Lagstiftningen går under namnet ”The Beckham Law” eftersom den infördes som förmån till fotbollsspelaren David Beckham, 2004. Fotbollsspelares inkomster blev lägre beskattade än övriga invånares inkomster. Men sedan fem år tillbaka får utlänningar som flyttar till Spanien, för att arbeta eller driva företag, använda förmånen. I samma veva fick fotbollsspelare och andra idrottare inte längre använda sig av förmånen; trots namnet. 

David Beckham. Foto: Paul Chiasson

När en person väl omfattas av lagen slipper denne betala skatter på vinster utanför landet. Om en företagare säljer sitt företag i det tidigare hemlandet, så slipper den alltså betala skatt på vinsten. Likaså kan beskattningen på pensioner komma att halveras. 

Dock finns det några krav satt att leva upp till. Bland annat måste utlänningen vara anställd av ett företag med fast kontor i landet. Som företagsägare måste du äga upp till 25 procent av aktierna. Dessutom måste du vara bosatt i Spanien och ha majoriteten av din verksamhet där. 

I Italien kan kapitalstarka individer befrias från skatt. För en årlig avgift på 100.000 euro kan utländska tillgångar eller inkomster bli skattebefriade. 

– Men för svenska pensionärer blir landets skatter aldrig intressanta, säger Göran Andersson.

Skatteavtalet är utformat på det viset att Sverige har rätt att skatta 25 procent av tjänstepensionen. Med andra ord behöver en förmögen pensionär betala svensk pensionsskatt även om personen betalar den årliga avgiften i Italien.

– Däremot kan Italiens skattesystem vara intressant för framgångsrika entreprenörer, säger Göran Andersson.

Den som planerar att flytta utomlands borde dock tänka över valet noggrant, understryker Mattias Munter. Det finns en mängd juridiska och skattemässiga frågor att fundera över innan man sätter sig på flyget eller tåget.

– Visst kan man lockas av kulturen och klimatet men frågor om exempelvis fastighetsskatt, sambeskattning, arvsskatt och sjukvård är viktiga att se över, säger han.