Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så ska det bli säkrare hyra ut i andra hand

Mattia Tosti är en av Qasas grundare.
Mattia Tosti är en av Qasas grundare. Foto: Johan Schuck

Det finns gott om tomma bo­städer, eftersom deras innehavare anser att det är för osäkert att hyra ut. Men snart ska det gå att hitta hyresgäster utan större risker. Det menar Mattia Tosti som är av en av grundarna till Qasa, ett nystartat företag för andrahandsuthyrning.

Behovet av bostäder, främst till yngre, kan inte klaras av enbart genom nybyggen som tar alldeles för lång tid. Andrahandsmarknaden måste börja fungera bättre. Det är bråttom att få fram de många lägenheter som står outnyttjade, liksom lediga rum som inte hyrs ut. Sammanlagt kan det gälla 40 000 bostäder, enbart i Stockholm.

Utifrån den problembilden har Mattia Tosti och två andra unga entreprenörer med bakgrund vid Handelshögskolan, KTH och Harvard satt i gång företaget Qasa. Deras tanke är att minska förtroende­gapet mellan uthyrare och hyresgäster. Vad som har saknats är, enligt dem, en mellanhand som tar över en del av risken.

– Vår idé är att skapa största möjliga transparens, där uthyrare och hyresgäster ska våga lita på varandra. Qasa ska dessutom vara en garant för att uthyraren verkligen får betalt, liksom för att hyresgästen inte blir lurad på sin deposition. Vi ska inte släppa ansvaret, utan kommer att finnas med under hela uthyrningstiden, säger Mattia Tosti.

Konkret innebär detta att Qasa låter bostadssökande skapa en personlig profil som sedan stäms av mot vad som finns om dem på sociala medier, samt att man gör en kreditkontroll. Informationen finns sedan tillgänglig för de bostadsinnehavare som är villiga att hyra ut, samtidigt som dessa kan annonsera om sina bostäder. Hela tjänsten ska kunna skötas över datorn och information ska finnas tillgänglig för båda parter.

– Vi erbjuder allt detta kostnadsfritt, men när det har blivit en uppgörelse mellan hyresvärd och bostadssökande tar vi en löpande avgift på fyra procent av hyran. Det ska räcka för att täcka våra kostnader, eftersom verksamheten blir billig i drift. I tjänsten ingår då också att vi garanterar hyresbetalningen under de två första månaderna, liksom att vi tar ansvar för depositioner och ser till att hyresgästen inte kan förlora sina pengar, förklarar Mattia Tosti.

Allt detta kräver omfattande förberedelser. I en jättelik lokal ovanför Gallerian mitt i Stockholm, samsas många nystartade företag om utrymmet. Där arbetar hela utvecklingsteamet med programmering för Qasa. Hittills har företaget tagit emot intresseanmälningar och lansering är planerad till någon av de närmaste dagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.