Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så ska id-kapningar förhindras

Att ändra sin adress ska bli säkrare. Skatteverket kommer att införa begränsningar för adressändring efter flera fall av bedrägerier.

På senare år sett fall med bedrägeri om stulna identiteter uppmärksammats. Gärningsmän har ändrat en annan persons adress och därefter beställt varor med dennes personnummer.

I ett arbete för att förhindra detta inför Skatteverket begränsningar för adressändring som ett första steg till att stärka säkerheten. 

Skatteverket ska införa ett val att endast kunna ändra sin adress genom e-legitimation. Det finns i dag två alternativ att ändra sin adress på. Antingen kan man välja att ändra sin adress genom att skicka in en blankett till Skatteverket eller att skapa en e-legitimation på deras hemsida och ändra därifrån. Men framöver ska det vara möjligt att begränsa den möjligheten till endast e-legitimation. På så sätt hindras gärningsmän från att skicka in en förfalskad blankett i någon annans namn.

Via tjänsten ”mina meddelanden”, som man når via e-legitimation, kommer man kunna följa adressändringen oavsett blankett eller via e-tjänst.

– Det kommer fortfarande att finnas en riskfaktor hos personer som inte går in med e-legitimation och stänger av blankettjänsten. Vi arbetar vidare för att hitta fler lösningar som passar alla, berättar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I Uppsala åtalades nyligen två män för att ha kommit över kontanter och varor för över hundra tusen kronor på det här sättet, skriver Ny Teknik. Även affärsmannen Christer Gardell har drabbats i en stor härva av id-kapningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.