Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-ska-mutexperten-hardgranska-ericsson/

Ekonomi

Så ska mutexperten hårdgranska Ericsson

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ericsson fick betala 10 miljarder i böter till amerikanska myndigheter för sina mutaffärer i flera länder. Nu kommer andra delen av straffet, en tre års hårdgranskning av bolagets rutiner. 

Den oberoende övervakaren utses inom en månad och har långtgående befogenheter enligt det avtal som DN har läst.

Uppgörelsen med de amerikanska myndigheterna i december var dels civilrättslig med amerikanska finansinspektionen (SEC), dels straffsrättslig med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ). 

I båda fallen handlar det om brott mot Foreign Corrupt Practise Act (FCPA), en lag som USA kan använda för att agera världspolis i jakten på korruption. Totalt handlar det om böter på drygt 10 miljarder kronor.

Ericsson erkände sig i avtalen med myndigheterna skyldig till mutbrott och överträdelser av bokförings- och redovisnings regler under tiden 2000–2016 för att gynna sina egna affärer. Det handlar om sammanlagt sex länder – Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. Bland de utpekade syndarna finns höga chefer.

Man har bland annat använt fejkade kontrakt med konsulter och agenter för att upprätta ”slaskfonder” på flera hundra miljoner kronor. Dessa har, enligt DOJ,  betalat ”gåvor, resor och underhållning för utländska tjänstemän, inklusive kunder från statligt ägda telekommunikationsföretag”.

Den nuvarande vd:n Börje Ekholm satt under en stor del av den tiden i Ericssons styrelse. Han har till DN sagt att han inte insåg bristerna till fullo förrän han tillsatte en granskning som ny vd i januari 2017.

Vd Börje Ekholm.
Vd Börje Ekholm. Foto: Anna-Lena Wejderman

Avtalet med justitiedepartementet är en slags villkorlig dom. USA skjuter upp ett åtal i tre år, och lägger ned det om företaget sköter sig under den tiden enligt en detaljerad kravlista.

– Här får Ericsson en chans att visa att man skärper sig, för att begränsa risken för att folk ska bli stämda och kastade i fängelse, säger Peter Utterström, advokat och specialist på korruptionsfrågor.

Den ”oberoende granskaren” får en viktig roll. Dennes uppgifter och mandat beskrivs med ett tufft språk i överenskommelsen, som DN har läst.

Uppdraget är att vara en ”överrock”; att nagelfara Ericssons uppträdande för att ”minska risken för återfall”.  Granskaren ska ha tillgång till i stort sett alla typer av papper, bland annat den interna bokföringen, och kunna granska hur väl styrelse och företagsledning jobbar med sitt nya efterlevnadsprogram. Ericsson avsatte nya pengar för detta under det senaste kvartalet.

– Ericssons affärer har pågått under lång tid och trots att bolaget hade ett program för att stävja korruption har det inte hjälpt. Det gör att de amerikanska myndigheterna inte anser att Ericssons ledning är trovärdig. Därför den oberoende granskaren, säger Utterström och fortsätter:

– Det är inte ovanligt men det händer inte alltid – Telia slapp till exempel det efter att ha fått böta för Uzbekistan-affären.

Granskaren har mandat att ta till ”rimliga åtgärder” för att kunna utföra sitt jobb och Ericsson får inte ”begränsa tillgången” på ”dokument och resurser”. Hon eller han ska vidare granska risker när det gäller Ericssons verksamhet över hela världen, samt bedöma lämpligheten i nuvarande och blivande kunder och partners. Utredaren ska också se över biolagets policy för gåvor och resor samt dess ”sociala umgänge” med utländska myndighetspersoner.

Om utredaren upptäcker otillåtna betalningar eller falsk bokföring ska företagsledningen ”omedelbart” underrättas. Om det handlar om saker som kan utgöra en risk allmänhetens säkerhet eller berör de högsta cheferna ska hen larma DOJ direkt. 

Ericsson ska före slutet av februari ha utsett ett antal kandidater, vilka skriftligen ska intyga att de inte varit anställd hos bolaget de senaste två åren och lova att inte ta anställning under två efter övervakningsperiodens slut. DOJ bestämmer vem som får jobbet – men Ericsson får notan, den har man redan gjort avsättning för. 

Mycket tyder på att det blir en amerikan eftersom ”bevisad expertkunskap om FCPA” är ett av flera minimikrav som ställs. Denne kommer att börja jobba nu under våren och ska regelbundet lämna rapporter till DOJ. Tanken är att granskningen ska vara klar våren 2023.

Ericsson avböjer att svara på DN:s frågor om hur man rent praktiskt ska hantera granskarens ambitiösa arbetsuppgifter. Bolagets pressavdelning skriver i ett mejl:

”Ericsson följer de krav som finns uppställda i uppgörelsen med DOJ, inklusive tidsfristen för att presentera förslag på extern övervakare”.

Läs mer: Ericsson betalar 1 miljard dollar efter mutanklagelser 

Läs mer: Ericsson erkänner: Vi har mutat