Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så ska regeringen få fart på byggandet

02:55. Bostadsminister Mehmet Kaplan pratar om hur bostadsbristen ska lösas.

Bostadskrisen kan bara lösas om fler bolag bygger bostäder. Därför vill bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) underlätta för mindre byggbolag att få lån på rimliga villkor.

Nu bjuder han in oppositionen till en bred överenskommelse för att lösa bostadskrisen.

Enligt en undersökning Hyresgästföreningen gjorde 2014 är bostadsbehovet skriande, inte minst för unga människor. Nära 150 000 unga vuxna bor i dag ofrivilligt hos sina föräldrar och sammantaget är det nära 290 000 i åldrarna 20 till 27 år som vill ha egen bostad men som saknar det i dag. Och som DN berättat tidigare slår storbolagen i kapacitetstaket. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) håller med om den beskrivningen.

– Vi har en akut bostadsbrist i landet. Inte minst drabbar den ungdomar som vill flytta hemifrån och studerande som inte hittar boende, säger han.

Enligt Mehmet Kaplan är det enda sättet att råda bot på bostadsbristen att bygga men staten bygger inte längre. Han ser också bostadsbristen som ett hot mot hela ekonomin.

– Klarar vår ekonomi att unga som söker till utbildningar inte kan tacka ja, eller någon som söker ett jobb på grund av att de inte hittar en bostad, frågar han sig.

Och bostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Det saknas bostäder även i städer som Linköping, Växjö och Skövde, konstaterar Kaplan.

– Men ytterligheterna syns mest där jobben skapas, bland annat i Stockholm.

Regeringen har satt upp ett mål om 250 000 bostäder till 2020. Räcker det?

– Det är en viktig och bra målsättning. Om man uppnår det så kommer situationen att vara betydligt bättre.

Men kommer det att vara tillräckligt?

– Det vet vi inte. Det är en hygglig takt. Man kan diskutera länge om målet är för högt eller för lågt satt.

Mehmet Kaplan ser flera hinder som måste undanröjas för att få fart på byggandet. Ett är tillgången till attraktiv mark nära städernas centrum. Här sätter han sitt hopp till de så kallade stadsmiljöavtalen som regeringen lanserat. De innebär att kommuner får hjälp med finansieringen av en utbyggnad av kollektivtrafiken. Det leder till att marken runt de nya sträckningarna av trafiken blir mer attraktiv och därmed lönsam för bolagen att exploatera.

En annan sak som bekymrar ministern är att de små och medelstora byggbolagen behöver få en ökad tillgång till lånade pengar. De har inte råd att ligga ute med en stor andel av eget kapital bundet i många år.

– Ibland klarar de mindre bolagen inte ens av ett mindre bostadsområde, med mindre än att kreditgivningen är anpassad för dem, säger han.

Exakt hur de mindre och medelstora bolagen ska kunna få tillgång till mer kredit har Mehmet Kaplan ännu inget svar på. Däremot har han sett till att den frågan utreds inom departementet.

Det låter som att det blir statliga garantier eller liknande, för att de mindre ska kunna få gå in i projekt med en högre belåning?

– Det är ett av de områden som jag har gett i uppdrag att vi ska titta på. Jag vet också att Per Bolund (finansmarknadsministern) jobbar med de här frågorna.

Han betonar att ännu är inget bestämt. Ett svar kommer sannolikt under året.

För ett drygt år sedan efterlyste riksbankschef Stefan Ingves i en DN-intervju en bostadskriskommission. Nu kan han bli bönhörd.

Mehmet Kaplan bjuder in oppositionen att delta i arbetet med att lösa bostadsbristen. Det sitter redan en parlamentarisk kommitté som utreder delar av plan- och bygglagen och den ser han som ”ett embryo” till ett bredare samarbete, likt det regeringen och allianspartierna har om pensionssystemet.

Kommittén ska lämna sina förslag till sommaren och om det finns en bred enighet där kan Kaplan tänka sig att driva samarbetet vidare.

– Vi får se, säger han och ler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.