Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så ska skatteplanering stoppas

Magdalena Andersson
Magdalena Andersson Foto: Lotta Härdelin

Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas att skatteintäkterna stiger i år med det avtal som undertecknas på onsdagen av 30 OECD-länder i Paris.

Avtalet tvingar internationella storföretag att rapportera sin verksamhet i enskilda länder.

Google och Facebook är företag som gjort sig kända för att minimera sin bolagsskatt. Inom EU har Irland, med lägst bolagsskatt av medlemsländerna, använts flitigt.

– Det finns många stora internationella bolag som bedriver väldigt aggressiv skatteplanering, säger Magdalena Andersson.

Nyligen stiftades en lag i Storbritannien som förra veckan fick Google att gå med på att betala högre skatt där än tidigare. Magdalena Andersson hoppas att det avtal som skrivs under i Paris om tvingande rapportering ska få stor effekt.

– Jag hoppas att den samlade beskattningen i världen blir högre och att det också ska öka de svenska skatteintäkterna, säger finansministern.

Sverige har varit drivande i arbetet att få till ett avtal. Magdalena Andersson ser två problem med nuvarande ordning: att de samlade skatteintäkterna blir för små för att betala välfärden med samt att konkurrensen blir ojämn ”mellan bolag som betalar rätt skatt och de som lägger väldigt mycket krut på att ha så låg skatt som möjligt”.

Men någon beräkning på hur mycket statskassan kan stärkas 2016 jämfört med 2015 har inte gjorts.

– Det blir ett utbyte länder emellan av information som vi inte haft tidigare. Det ger oss möjlighet att genomföra våra kontroller på ett nytt sätt, säger Margareta Nyström, ansvarig för internationellt informationsutbyte på Skatteverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.