Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så ska svensk mat säljas utomlands

Regeringen vill profilera svensk mat utomlands. Genom en digital receptbank ska svensk mat sälja bättre utomlands.

– Många ambassader har kämpat med att laga svensk mat, det här är ett sätt att hjälpa dem bli bättre, säger handelsminister Ewa Björling som själv bidragit med några recept till banken.

Lanseringen av receptsamlingen är en del i satsningen på att öka svensk export och att profilera Sverige som ett kulinariskt land. Svenskarna ska inte längre bara förknippas med köttbullar och pannkakor.

– Gastronomin har blivit viktigare för Sverige, vi har många duktiga kockar och vill främja svensk mat utomlands, säger Ewa Björling.

Målet är alltså att marknadsföra företag i matbranschen utomlands. Detta som en del i att uppfylla målet att fördubbla svensk export till 2015.

Samlingen är ett samarbete mellan bland annat flera ledande svenska kockar och Grythyttan. I receptbanken ingår recept med klassiska svenska råvaror som lax, löjrom, renkött och lingon. Eftersom samlingen är digital kommer den att uppdateras regelbundet med nya recept.

Ambassadkockar har besökt Stockholm för utbildning i hur de ska laga mer svensk mat. Framöver kommer därför gäster till svenska ambassader och konsulat ute i världen kunna njuta av exempelvis gåsbröst med svartpudding och lingon, fläskkotlett med fänkål och äpple eller rökt renhjärta med pepparrot (ett av Ewa Björlings recept).

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.