Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så ska teleoperatörerna få dig att surfa mer utomlands

Foto: Telenor

EU försöker strypa de höga roamingavgifterna för mobiltelefoni. Nu föregår operatörerna politikerna och sänker surfavgifterna så att de kan tjäna pengar på kundernas utlandssurf även i framtiden.

I väntan på att EU ska få igenom sina krav på att få bort roamingavgifterna på mobilsurfandet utomlands försöker operatörerna utnyttja dödläget med att erbjuda nya betalningslösningar. Det handlar om att försvara de möjligheter till intäkter som finns och så länge det går.

Enligt Patrik Hofbauer, vd för Telenor Sverige, finns en stor outnyttjad potential i roamingmarknaden med pengar att tjäna. Det är fråga för hela branschen att försvara, anser han.

– Vi kan dock inte invänta en EU-reglering utan operatörerna måste ta ansvar och utnyttja sin förhandlingsstyrka, säger han.

Och det handlar mycket om att ”ta igen på gungor när man förlorar på karusellerna”. Av Telenors kunder använder i dag var tredje, 32 procent, sin mobil utomlands för att gå in på Facebook, Instagram eller för att läsa mejl.

– Vi vill att hälften av våra kunder ska surfa med mobilen precis på samma sätt som de gör hemma redan nästa år, säger Patrik Haufbauer.

Och hans mål på sikt är att åtta av tio kunder ska göra det längre fram.

– Genom fler surfar på sina resor i Europa eller i USA ökar våra intäkter. Men med fler surfare hamnar vi svenska operatörer i ett bättre förhandlingsläge gentemot andra länders operatörer när det gäller att pressa våra kostnader, säger Patrik Hofbauer.

De flesta företag rekommenderar sina anställda att stänga av roamingen när de reser utomlands. Annars kan det sluta som för tv-profilen Lasse Kronér när han för några år sedan efter en resa till Brasilien fick en nota på drygt 26 000 kronor. Kronér hade faktakollat ett manus via sin mobil.

Flera av EU:s medlemsländer har stretat mot EU-kommissionens ambitioner om att få bort de dyra roamingavgifterna från den mobila surfkartan. Sverige tillhör motståndarna som befarar att resultatet blir att det kommer att kosta mer än mindre för konsumenterna.

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) har till exempel uttryckt farhågor och sagt att andra inrikes mobilkostnader kan sticka i väg när bolagen måste begränsa en inkomstkälla.

Nu försöker alltså de svenska mobiloperatörerna slå på trumman och säga av skräcknotornas tid från utlandsresan är förbi. Telenor lanserade redan i januari olika paketpriser och operatören 3 har därefter hängt på. Telenors Sverige-vd Patrik Hofbauer räknar med att även konkurrenterna Tele2 och Telia kommer att göra samma sak.

Den dagliga genomsnittsförbrukningen för en svensk mobilsurfare uppgår till 100 Mb. Det handlar mycket om att se Youtubeklipp, använda Instagram eller gå in på Google maps.

Patrik Hofbauer hoppas att deras kunder tar med sig beteende även på utlandsresorna när de erbjuds för förbrukningsmängden till knappt 30 kronor för resor inom Europa.

– När potten är slut får man ett sms med frågan om man vill köpa mer. Risken för chockräkningar ska därmed vara undanröjd, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.