Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 11:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-ska-vara-stader-anpassas-till-sjalvgaende-fordon/

EKONOMI

Så ska våra städer anpassas till självgående fordon

Bild 1 av 3 I Stockholm skulle tunnlar för självgående bilar kunna placeras under vattnet, enligt en ny studie från Rise.
Illustration: Rise
Bild 2 av 3 I Stockholm skulle tunnlar för självgående bilar kunna placeras under vattnet, enligt en ny studie från Rise.
Illustration: Rise
Bild 3 av 3 En särskild infrastruktur för självgående fordon kan byggas upp exempelvis i form av små tunnlar.
Illustration: Rise

Tänk karavaner av tysta elbilar i bussfilerna eller, mer spektakulärt, i små tunnlar under vattnet. Självgående fordon är inte längre science fiction. De kommer. Men de måste skiljas från den vanliga trafiken om städer ska vinna tid och plats, visar en ny studie från det statliga forskningsinstitutet Rise.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.