Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så skaffar du jobb i Norge

Att flytta till Norge för att söka jobb är fortsatt populärt. Särskilt för den som vill få upp lönen och söka äventyret på lite närmare håll.

– Det är enklare att få jobb och man tjänar mer. Norge skriker efter arbetskraft, säger Lars Petterson som flyttade till Norge för fyra år sedan. Han driver sajten Cribs Norge som vägleder svenskar som vill jobba i Norge.

Sajten sammanställer information om den norska arbets- och bostadsmarknaden och intresset är stort. Särskilt unga personer söker sig till Norge för att få jobb under sommarlovet eller en längre period.

– Enligt myten åker man till Norge och rensar fisk men svenskarna kommer hit och jobbar inom vården, på restaurang, oljeplattform och med att köra truck, säger Lars Pettersson.

Enligt ambassadens siffror handlar det om 70.000 svenskar som jobbar i Norge. Ofta är det de högre lönerna som lockar.

– Om man vill tjäna bra med pengar ska man försöka få ett jobb där man jobbar övertid eller åtminstone tjänar bra med dricks, säger Lars Pettersson som ändå inte vill lova guld och gröna skogar till alla som kommer till Norge.

Mellan 20- till 23.000 norska kronor i månaden uppskattar han att man kan räkna med för ett jobb med vanliga kontorstider.

Som svensk har du rätt att vistas i Norge i upp till sex månader med bara ett tillfälligt norskt personnummer som man ansöker om hos den norska skattemyndigheten. Efter det bör man skriva sig i Norge.

Det snabbaste sättet att få jobb är ofta att vända sig till bemanningsföretag eftersom utbudet är stort men det finns också en rad olika jobbportaler med jobbannonser.

– Man ska inte tro att jobben bara trillar över en för att man åker till Norge. Man måste ligga i och söka all man kan tänka sig, säger Lars Pettersson.

Den stora nackdelen med Norge är bostadsmarknaden. Det är svårt att hitta lägenhet och det krävs en depositionsavgift på tre månadshyror för att få hyra. En icke försumbar summa för en nybakad student.

– Det är vanligt att bo i kollektiv i Norge. Jag tycker man ska börja söka bostad lika tidigt som man söker jobb, säger Lars Pettersson.

Det var också så som Cribs Norge startade, som en sajt där svenskar kunde hyra ut sina bostäder till andra svenskar. Sedan dess har den växt och om några veckor lanseras en tjänst där norska företag som söker svensk arbetskraft kan annonsera direkt.

 

 

 

Fakta:Norges största jobbportaler

Rubrikk.no

Finn.no

Stepstone.no

Zett.no

ITKjobb

Monster

Stillinger.no

Career in Norway

 

Fler länkar om jobb i Norge

arbetainorge.se

jobbainorge.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.