Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-skaffar-du-solceller-elrakningen-motivering-for-installation/

EKONOMI

Så skaffar du solceller – elräkningen motivering för installation

Familjen Gutebring ville hitta ett hållbart sätt för framtiden att kunna betala sina elräkningar, och bestämde sig för att skaffa solceller.
Foto: Sofia Nahringbauer

Solceller blir allt mer populära. Sedan 2016 har antalet installerade solceller ökat med 800 procent. Men leveranstiderna är långa och efterfrågan stor.

Martin Gutebring fick en elräkning på 4 500 kronor i januari i år. Det var då han bestämde sig för att installera solceller.

I ett villaområde i Jordbro i Haninge kommun ligger ett rektangulärt hus lik de andra i kvarteret. Där bor Martin Gutebring tillsammans med sin fru Malin Gutebring och deras två barn, Freja och Wilma.

Familjen köpte det nyrenoverade huset 2017. En dramatisk brand hade slukat halva huset och den dåvarande ägaren renoverade upp och sålde.

Redan då funderade Martin och Malin på att skaffa solceller. Martin tog fram en offert, men de hade inte den rätta likviditeten just då.

– Men nu har vi kunnat utöka bolånet för att installera solcellerna. Vi beräknar att de ska ha betalt sig själva om cirka elva år, men det beror lite på hur det kommer se ut med elpriserna framöver, säger Martin Gutebring.

Familjen Gutebring består av Martin, som arbetar som parkeringsvakt och Malin, arbetar som förskolelärare. Tillsammans de två barnen Freja, ett år, och Wilma fyra år.
Foto: Sofia Nahringbauer

Totalt kostade solcellerna ungefär 200 000 kronor. Men som de flesta andra, planerar familjen Gutebring att sälja det överskottet som de producerar. Men eftersom man producerar mest på sommaren, när man inte behöver lika mycket el, så är det svårt att göra en hundraprocentig förtjänst.

– Det hade varit en annan sak om man utbytte kilowattimmar. Tänk om jag gav det jag inte behövde på sommaren, och fick tillbaka kilowattimmarna på vintern när mina solceller inte kan producera lika mycket, säger Martin Gutebring.

Eftersom priserna för el är dyrare på vintern är detta en lösning som gör att fler skulle skaffa solceller, menar Martin. För familjen Gutebrings del tror deras leverantör att de kommer kunna ha nytta av strax under 40 procent av den el de producerar.

Men familjen är väldigt nöjda med sitt val.

– Jag är bara glad att de till slut kommer betala tillbaka sig, säger Malin Gutebring medan hon håller ettåriga Freja i armen.

– Jag har heller inte behövt vara involverad i installationen, vilket varit ganska skönt, säger Malin Gutebring.
Foto: Sofia Nahringbauer

Statistik visar att solcellsinstallationer nästan dubblades mellan 2020 och 2021. Från 65 000 till 92 000 installerade solceller. Sedan 2016 har antalet installerade solceller ökat med över 800 procent, enligt statistik från Energimyndigheten.

I år väntas ett nytt rekord slås enligt branschorganisationen Svensk Solenergi. Installationstakten väntas öka med 75 procent 2022 jämfört med 2021.

Han fick betala nästan 80 000 kronor mer än vad vi behövde för ett halvår sedan

Precis som för Martin Gutebring verkar många fått upp ögonen för alternativa energikällor när elpriserna skjuter i höjden.

– Vi fick en elräkning på 4 500 kronor i januari. Jag hade redan tänkt på solceller sedan vi flyttade in 2017, men denna vinters elpriser gav mig en spark i baken kan man säga, säger han.

Leveranstiden från offert till färdiga solceller är dock lång. Kriget i Ukraina och fortsatta följder av pandemin har gjort leveranskedjorna hackiga och långa, enligt Svensk Solenergi.

Martin Gutebring fick sin offert i början på februari i år, och fick solcellerna installerade under vecka 29. Många får dock vänta längre än så. Andra får också betala mer än vad Martin gjorde när han mottog sin offert.

När solcellerna spikades upp på altandelen av familjen Gutebrings hus, råkade spikarna vara lite väl långa och de gick rakt igenom taket ner mot verandan. Men det var snabbt åtgärdat, berättar Martin.
Foto: Sofia Nahringbauer

– Det har blivit dyrare och dyrare. En som jag haft kontakt med via Facebook visade upp en liknande offert som vi har, men skillnaden var att han hade fått den nu under sommaren. Han fick betala nästan 80 000 kronor mer än vad vi behövde för ett halvår sedan.

DN träffade familjen en varm sommardag i slutet på juli. Och efter perioder av lång väntan på hantverkare och godkännande av elnätsleverantören har solcellerna äntligen börjat producera sin el, sedan den 19 augusti 2022.

Läs mer:

Moderaterna vill höja subventionen av solceller från 15 till 20 procent – samt högkostnadsskydd på elräkningen

Kanadensiskt bolag vill leta efter kobolt – möts av protester

Ämnen i artikeln

Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt