Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-skapar-du-ett-natverk-fran-grunden/

JOBB & KARRIÄR

Så skapar du ett nätverk från grunden

Jan Paulusz, ansvarig för nätverk och mötesplatser på TRR.
Jan Paulusz, ansvarig för nätverk och mötesplatser på TRR. Foto: Elliot Elliot

Ny stad och nya människor. Kanske till och med ett nytt land. Hur gör man egentligen för att skaffa sig ett kontaktnät? Här ger nätverkaren Jan Paulusz sina bästa tips.

Ungefär 300.000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige, enligt SCB. För att räknas som socialt isolerad ska man, enligt SCB, bo ensam och inte träffa anhöriga, vänner eller bekanta oftare än ett par gånger i månaden. Ungefär fyra procent av befolkningen över 15 år räknades som socialt isolerade 2016-2017. Samtidigt kommer varje år tusentals nyanlända till Sverige, varav många inte har några som helst kontakter här.

– Situationen för många nyanlända påminner om den som många unga upplever när de är på väg ut i arbetslivet. Man har inte riktigt något nätverk att vända sig till, säger Jan Paulusz.

Han är ansvarig för nätverk och mötesplatser på TRR (tidigare Trygghetsrådet), som är en av Sveriges största omställningsorganisationer och ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. Han ligger bakom gruppen ”TRR Forum” på Linkedin, där arbetsliv och arbetsmarknad diskuteras. Gruppen, som består av chefer och personer inom HR, har cirka 4.300 medlemmar som utbyter egna erfarenheter om arbetsmarknaden.

Att ta sig ut och träffa nya människor kan verka som ett stort steg för många. Men det behöver inte vara så dramatiskt. Det enklaste kan i många fall vara att börja i liten skala.

– Man kan börja med ett möte med en enskild eller ett fåtal personer och känna efter lite. Jag tycker till exempel fika är ett underskattat sätt att träffa nytt folk. Det behöver inte vara svårare än att ta kontakt med ett kansli hos någon organisation eller dylikt du är intresserad av och säga att du har möjlighet att träffas, säger Jan Paulusz.

Som erfaren nätverkare tipsar Jan Paulusz om en riktig klassiker i sammanhanget: föreningslivet. Där hittar man många spännande människor som kan vara byggstenar i nätverket, menar han.

– Alla människor har något slags intresse. Det spelar egentligen ingen roll vilket intresse det är, det finns alltid likasinnade personer att hitta. Det kostar tid men i gengäld får man ett kontaktnät, säger Jan Paulusz.

Men att planlöst engagera sig i en förening eller gå på en träff på måfå kan tyckas lite meningslöst. Därför är det viktigt att klura på varför man faktiskt vill skapa sig ett nätverk i just de kretsarna, menar Jan Paulusz. Annars kan hela projektet rinna ut i sanden.

– Generellt sett är det främsta man bör tänka på att man ska ha ett tydligt syfte med vad man vill med sitt nätverkande. Oftast brukar kunskap och meningsutbyte vara de viktigaste faktorerna i att man söker ett nätverk. Det kan handla om att ta reda på vad det innebär att jobba inom ett yrke du är intresserad av.

– Det är också bra att veta vad man vill få ut av ett möte innan man går dit. På så sätt kan man fråga någon på mötet vem man borde kontakta om man vill leta vidare i ämnet eller kanske inte fick svar på det man ville.

Ett annat verktyg, som visserligen är välkänt men inte tillräckligt uppskattat i Jan Paulusz ögon, är sociala medier.

– Det går att hitta så många olika kontakter på sociala medier, inte minst facebook. När det gäller att hitta jobb är Linkedin en väldigt bra plattform. Många vet om att de här plattformarna finns men har inte upptäckt exakt vilken nytta man kan ha av dem. Som grund för att skapa nätverk är det väldigt effektivt.

:

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt