Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så skriver utländska medier om Wallström och Kommunal

Skandalerna runt fackförbundet Kommunal har väckt intresse även utanför Sveriges gränser. Medier i flera länder, företrädesvis i Norden, rapporterar om de olika turerna. Även i Israel, som portat Sveriges utrikesminister Margot Wallström, rapporteras om lägenhetsaffären. 

Yle, Finlands public service-bolag för radio och tv, skriver om lägenhetsaffärerna under rubriken ”Svenska ministrar indragna i facklig skandal”. ”Både utrikesminister Margot Wallström och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tvingas förklara sig efter avslöjanden om att de har fått sina lägenheter via fackförbund”, rapporterar Yle. 

Artikeln i norska Verdens Gang (VG) har rubriken ”Pornostjerne underholdt på svensk fagforeningsjulebord” och inleds med uppgifterna om att porrstjärnan Puma Swede uppträtt naken på Kommunals lyxkrog Metropol Palais. Av artikeln framgår också att Kommunals kassör, Anders Bergström, lämnat alla sina uppdrag i fackförbundet. VG skriver också ”skandalen runt Kommunal rullade vidare” på fredagen när det stod klart att utrikesminister Margot Wallström fått en lägenhet av förbundet. 

Aftenposten skriver att ”Margot Wallström får kritik för att hyrt en lägenhet av Kommunal”. Tidningen återger kritik från Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé som säger att han reagerat väldigt starkt på uppgifterna:

– Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund som så klart har egna politiska intressen.

Även Wallströms kommentar om att hon är ”arg och besviken på Kommunal” återges.

– Jag hyr en lägenhet av Kommunal och när vi pratade om det fick jag garantier från högsta nivå att de följer alla regler och procedurer när det gäller att lämna ut lägenheter. Och att jag absolut inte skulle gå före i deras bostadskö och det har de ljugit om för mig.  

Israeliska Jerusalem Post skriver: ”Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som har blivit Israels fiende nr 1 efter sina uttalanden där hon kritiserade säkerhetsstyrkor för att utföra ’utomrättsligt dödande’ av palestinska terrorister, tycks ha dragits in i en uppblossande skandal.”

Times of Israel skriver att en antikorruptionsorganisation – tidningen syftar på Instutet mot mutor – vill att Margot Wallström ”utreds för mutbrott, efter att hon gått före i bostadskön och hyrt en lägenhet från ett fackförbund.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.