Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-skyddat-ar-ditt-banksparande/

EKONOMI

Så skyddat är ditt banksparande

I förra veckan tog den amerikanska staten över banken Silicon Valley Bank vilket ledde till turbulens på marknaderna. DN:s Dan Lucas svarar på några frågor om vad som har hänt och vad det betyder för sparare och bolåntagare.

1. Vad var det som hände i USA?

Silicon Valley Bank är en nischbank som servat tech-industrin i Kalifornien. Under senare år har dock banken, som fått stora insättningar, placerat mycket av pengarna i amerikanska statsobligationer. De betraktas som trygga placeringar, men de faller i värde när räntorna stiger.

Och det har det gjort med besked. Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, har höjt räntan med 4,5 procentenheter på ett år. Det har gjort att Silicon Valley Banks innehav av obligationer har rasat i värde och till sist blev kunderna så oroliga att de skyndade sig att ta ut sina pengar. Banken kollapsade och staten fick gå in och ta över banken.

2. Varför skapar det en så stor oro på finansmarknaderna?

Därför att när en bank kollapsar finns det alltid en oro för spridningseffekter. Ingen vet, i varje fall i inledningen av krisen, hur snabbt den kan spridas och vilka banker som kan drabbas. Det syns på världens börser där bankaktier rasar.

Även om förhållanden är annorlunda den här gången, minns de flesta i branschen vad som hände under finanskrisen 2008-09.

3. Varför tror bedömare på finansmarknaderna att centralbankerna nu kommer att vara mer försiktiga i att höja sina styrräntor?

Därför att allt högre räntor pressar obligationernas värde allt mer. Och banker sitter på stora innehav av obligationer, låt vara inte så stora i förhållande till den samlade förmögenheten som Silicon Valley Bank hade.

Så centralbankerna, inklusive svenska Riksbanken, har ett svårlöst dilemma: de har flaggat för att de måste höja sina styrräntor mer, samtidigt som de måste undvika bankkollapser.

En tänkbar plan är att de höjer, men inte lika mycket som de antytt och att de sedan avvaktar.

4. Finns det risk för mitt banksparande?

Nej. Det finns en insättargaranti som skyddar ditt sparande på bankkonto upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Har du mer sparande än så på ett konto bör du kanske använda fler än en bank.

5. Hur påverkas bolånen?

Det återstår att se. Bolånen har blivit dyrare och förväntas bli än dyrare när Riksbanken fortsätter med att höja räntan. Men om Riksbanken vilar på hanen och marknadsräntorna faller kan det leda till att bolåneräntorna i varje fall inte stiger i den takt som förväntades för bara en vecka sedan.