Snittpriset för el i södra Sverige är hittills i juni mer än dubbelt så högt som förra året. För vissa innebär det 1 000 kronor extra på elräkningen, enligt beräkningar från Konsumenternas energimarknadsbyrå.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 21:48
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-slar-dubblade-elpriser-mot-olika-hushall/
Så slår dubblade elpriser mot olika hushåll
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
Priserna på elbörsen Nord Pool, där elbolagen köper sin el, har under veckan stundtals legat på rekordnivåer för delar av landet. Som mest kostade en kilowattimme strax över fem kronor i södra Sverige på måndagsmorgonen.
Det är i nivå med några av de högsta pristopparna som syntes i vintras. Tittar man på snittpriset så här långt i juni ligger det på 1,46 kronor per kilowattimme i elområde fyra, vilket är dubbelt så högt som i juni förra året. I elområde tre är skillnaden ännu större.
Exakt hur mycket elräkningarna påverkas av detta beror på flera faktorer. Mycket handlar om hushållens elanvändning, typ av elavtal, val av elhandlare och för timpriskunder också när på dygnet elen förbrukas.
Konsumenternas energimarknadsbyrå har för DN:s räkning tagit fram ett par exempel på hur elbörsens priser slår igenom på elräkningen för olika hushåll, med elbolagens påslag och moms inräknat.
– Om man utgår från att medelpriset för juni blir detsamma som det är i dag, efter 22 dagar, så skulle det bli i genomsnitt en tusenlapp dyrare för en villakund med rörligt avtal i elområde tre jämfört med juni förra året, säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå.
Det är det värsta exemplet. För en villa i elområde fyra blir ökningen i genomsnitt drygt 900 kronor i juni 2022 jämfört med samma månad förra året. Lägenhetskunder i område tre och fyra får betala omkring 100 kronor mer. Norr om Gävle är skillnaderna mindre.
Konsumenter som söker oberoende vägledning kring elavtal eller liknande kan vända sig till Konsumenternas energimarknadsbyrå. Belastningen har sedan i vintras varit märkbart högre än tidigare, enligt Thomas Björkström.
– Det har gått ner lite nu under sommaren även fast priserna går upp, det händer väl annat i världen, men det har varit mycket mer än vanligt. Fler är oroliga nu, säger han.
Normalt är rådgivningsbyråns budskap att det inte är lönt att spekulera om hur priserna blir framåt. Man pratar hellre om kundens ekonomi och egna marginaler i diskussioner om olika elavtal, men nu är det lite annorlunda.
– Läget är så pass allvarligt på marknaden med priser som har varit höga under lång tid, både för rörligt och för fast avtal, att budskapet nu är att konsumenten måste vara förberedd på att det fortsätter en tid framöver, säger Thomas Björkström.
Ett annat råd som har blivit aktuellt, som han normalt inte brukar ge, är att spara på elen överlag.
– Det ligger egentligen utanför vårt ansvarsområde men det har blivit något vi alltid tillägger nu när vi pratar med konsumenter. Att tänka över hur man använder elen och se till att förbruka så lite som möjligt, säger Thomas Björkström.
Läs mer: