Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så slipper du prylhetsen i jul

Foto: TT

Spela spel om ätbara klappar, ge bort något du redan har hemma eller slå in en spännande upplevelse. Här är tipsen till dig som vill skippa prylhetsen i jul.

1. Julklappsspel med ätbara klappar.

Julklappsspelet innebär att julfirandets deltagare köper tre klappar var för en billig peng, exempelvis 50 kronor styck. För att spelet ska bli hållbart är en bra idé att satsa på saker man kan äta. Sedan spelar man om vem som ska få vilken klapp. Spelet har två delar: Först lägger man alla julklappar på ett bord och låter deltagarna slå en tärning i tur och ordning. Den som får 6 eller 1 får ta ett paket. När alla paket på bordet är utdelade ändras reglerna. Då får den som slår 1 på tärningen ge bort ett av sina paket till valfri person och den som får 6 får ta ett paket. Efter en uppgjort tid, exempelvis 15 minuter, är spelet slut. Förhoppningsvis blir alla nöjda med det de har fått. Men det viktigaste är att själva leken och umgänget när man spelar är roligare än att man får något.

2. Ge bort något du har hemma

Konceptet Regifting kommer från USA och betyder att man på något sätt ger vidare en present som man tidigare har fått, till någon annan. Generellt handlar det om något som inte är öppnat eller använt men det kan också vara till exempel en bok som du läst ut. Begreppet har ännu inte fått riktigt fäste här i Sverige men i USA har man till och med en dag vikt åt regifting. Den som vill lägga mindre pengar på julklappar kan göra upp med de man byter med om att ge bort något man redan har hemma. Det är dock viktigt att man pratar om det i förväg.

Läs mer: Årets julklapp - år för år

3. Överraska med en upplevelse eller en tjänst

Ett teaterbesök, löfte om massage, barnvakt eller en middag på restaurang är julkappar som ofta uppskattas mer än en pryl. I alla fall av dem som redan har allt. Men var noga med att bestämma tid och plats för upplevelsen redan när den ges bort så att det blir av.

4. Ge till välgörenhet.

Gåvor som verkligen gör skillnad är bidrag till välgörenhet. Många organisationer har speciella julkampanjer och erbjudanden som visar var pengarna går.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.