Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så slog attentaten mot ekonomi

Terrorattentaten den 11 september slog mot det amerikanska samhället på flera sätt.

Räntesänkningar: Världens centralbanker gjorde en gemensam sänkning av styrräntorna med 0,5 procentenheter omedelbart efter terrorattentaten. Federal Reserve fortsatte sedan sänkningarna på egen hand för att stötta konjunkturen, vilket senare bidrog till överhettning.

Budgetunderskott: USA höjde utgifterna för säkerhet och övervakning samt gick in militärt i Afghanistan och Irak. De ökade statsutgifterna täcktes inte av motsvarande nya inkomster eller besparingar på andra områden. I stället fick underskotten växa och finansierades med lån.

Immigration: Invandringspolitiken, som tidigare har varit relativt generös, skärptes av säkerhetsskäl. Utländska studenter, särskilt från Mellanöstern, fick svårare att komma till amerikanska universitet - och sedan till företag i USA. Följden blev ett minskat tillskott av hjärnkraft utifrån.

Finanskontroll: Aktiva ingripanden sattes in mot penningtvätt, kapitalflykt och skatteparadis. Syftet var att hindra transaktioner som kunde bidra till finansieringen av terrorism. Följden blev att USA gick i spetsen för en internationellt samordnad övervakning som tidigare inte förekommit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.