Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så spanar polisen på Facebook

Foto: Susanne Lindholm/TT

Antalet konton på Facebook som öppnas för svensk polis ökar dramatiskt. De allra flesta frågor leder till att information lämnas ut. Men inte alla internetjättar behandlar kraven lika – Google säger nej i sju av tio fall, vilket retar upp polisen.

Information från Facebook och andra sociala nätverk blir allt vanligare bevisning i svenska brottsutredningar. Oftast rör det sig om uppgifter om vem som använder ett konto. Till exempel ip-nummer, unika adresser som kan identifiera en dator på internet. Utredningarna handlar om många typer av brott, alltifrån ofredande och olaga hot till sexualbrott, stöld och mord.

DN har kartlagt hur de största amerikanska nätföretagen agerar när svensk polis kräver ut information. Bara under det första halvåret 2014 krävde svensk polis ut information om över tusen konton. De flesta krav gick igenom.

Google, Facebook, Microsoft och Apple har alla lämnat ut information till Sverige. Men det sker i helt olika omfattning, visar DN:s granskning. Facebook säger ja i 81 procent av fallen, Microsoft i 96 procent. Samtidigt är både Google och Apple långt mer restriktiva: Bara omkring en tredjedel av alla förfrågningar får företagen att skicka information till Sverige.

– Apple och Google är lika besvärliga. De har rätt i lagens mening, men det borde finnas en avvägningsmöjlighet för dem, säger Anders Ahlqvist på polisens it-brottssektion.

Enligt honom är det debatten om integritet på nätet och NSA:s avlyssning som har fått vissa företag att bli mer försiktiga.

Det tycks dock inte gälla Facebook. Därifrån lämnas personuppgifter och ip-adresser ut i princip omedelbart, utan vare sig domstolsbeslut eller internationell rättshjälpsbegäran.

– Om vi visar att vi har ett brott som vi utreder så lämnar Facebook ut det direkt, säger Anders Ahlqvist, men tillägger att reglerna är hårdare för att komma åt kontots innehåll, till exempel mejl eller lagrade filer.

Bakgrunden till att Facebook så ofta öppnar sina databaser är en överenskommelse mellan svenska myndigheter och Facebook som träffades 2013.

Dåvarande justitieminister Beatrice Ask tog upp frågan med företagets Europakontor vid en resa till Irland i januari.

Senare samma år gjorde Facebooks jurister upp med svensk polis om när och hur information ska lämnas ut. Det fick antalet utpekade konton – alltså konton som polisen begärde att få ut information från – att skjuta i höjden; från 66 under det första halvåret 2013 till 334 under samma period 2014. Polisen har sedan flera år ett liknande samarbete med Microsoft.

Svårigheten att få ut information från Google, vilket inbegriper gmail-konton, har lett till att polisen ofta helt låter bli att försöka, säger Anders Ahlqvist.

En orsak är långa handläggningstider. Ofta är kontakten med Google bara utredningens första steg. När ip-adressen bakom ett konto har lämnats ut skickas den till en svensk operatör som berättar vem personen bakom adressen är. Men sådan information sparas bara i ett halvår.

Eftersom det enligt polisen tar månader att få svar från Google händer det att uppgifterna redan är raderade när polisen begär ut dem.

– Det är omständligt och tar tid. Det kan ta fyra månader att få svar på en fråga, säger Anders Ahlqvist.

Det avspeglar sig tydligt i statistiken. Förutom att Google säger nej oftare skickas betydligt färre förfrågningar till Google. Medan polisen begärde ut uppgifter om 344 Facebook-konton mellan januari och juni i fjol pekades bara 94 konton hos Google ut på samma sätt.

Microsoft står för enskilt flest konton som polisen får uppgifter om.

Där ingår förutom Microsofts e-postkonton under namn som Live.com och Outlook.com även Skype, som Microsoft köpte för fyra år sedan.

I en skriftlig kommentar säger Googles svenska kommunikationschef Gustaf Brusewitz att företaget stöder brottsbekämpande verksamhet.

”Men detta bör alltid ske inom ramen för ett tydligt juridiskt ramverk”, skriver han.

Även Facebook skriver i ett uttalande att företaget värnar om användarnas integritet. ”När vi svarar utgår vi från strikta juridiska och integritetsmässiga krav”.

Fakta. Vad säger lagen?

Polisen får begära ut ip-adresser från Facebook för att utreda brott, dock bara för brott som är straffbara i både Sverige och USA. Exempelvis faller hets mot folkgrupp ofta bort eftersom det skyddas av yttrandefriheten i USA.

Att komma åt innehåll på konton, som privata meddelanden eller mejl, är svårare för polisen. I regel krävs en officiell rättshjälpsbegäran som ska godkännas av USA.

I Sverige reglerar lagen om elektronisk kommunikation hur operatörer får lämna ut information, men den gäller inte andra nätföretag som till exempel webbhotell och e-postföretag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.