Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-sparar-du-till-kontantinsatsen-till-lagenheten/

Ekonomi

Så sparar du till kontantinsatsen till lägenheten

Bild 1 av 5 ENKÄT: Sparar du till insats till en lägenhet? Johanna Eidensjö, 19, studerande, bor hos föräldrarna: – Ja, jag ska bo kvar hemma så länge som möjligt, det är ett effektivt sätt att spara pengar. Jag vill verkligen köpa någonting i framtiden. Men som det ser ut på bostadsmarknaden i Stockholm i dag så känns det väldigt långt bort. Filippa Holmström Pettersson, 18, studerande, hyr i andrahand: - Ja, jag försöker spara undan lite varje månad och lägger över pengarna i fonder. Jag vill köpa en lägenhet så snabbt som möjligt och kan tänka mig att bo var som helst i Stockholm. Men eftersom jag pluggar är det ändå långt kvar tills jag har tillräckligt.
Foto: Carl Bredberg
Bild 2 av 5 Amanda Westerberg, 24, studerande, bor i studentlägenhet: - Ja, jag har sparat länge och tänkte köpa en lägenhet i våras. Jag ansökte om bolån och så men insåg ganska snabbt att jag inte har tillräckligt med pengar. Nu försöker jag spara minst tusen kronor i månaden. Tyvärr kommer det nog inte bli aktuellt förrän efter studierna.
Foto: Carl Bredberg
Bild 3 av 5 Viktor Grahn, 32, föräldraledig med dottern Ebba, 14 månader, bor i en bostadsrätt: - Nej, men innan vi köpte sparade jag mycket. Jag har jobbat sedan studenten och la undan pengar i fonder och aktier varje månad. Min bankman var imponerad över hur bra jag var på att spara. Jag fick också ett litet startkapital av mina föräldrar och nu gör jag och min fru likadant med Ebba. Hela barnbidraget hamnar på ett sparkonto som hon ska få ta över sedan. Det är för att hon ska ha någon som helst chans att köpa en bostad när hon blir stor.
Foto: Carl Bredberg
Bild 4 av 5 Norbu Bozan, 24, resurslärare, hyr i andrahand: - Ja, jag sparar undan minst femtusen kronor varje månad till handpenningen. Jag och min partner vill köpa en bostadsrätt och flytta ihop. Jag hoppas att vi ska kunna köpa en lägenhet under nästa år, men då måste jag också få en fast tjänst tills dess.
Foto: Carl Bredberg
Bild 5 av 5 Joey Belmondo, 26, studerande, inneboende: - Nej, jag vill inte ha en fast bostad. I min familj har vi en kultur av att inte rota oss. Vi lever som nomader och flyttar runt från plats till plats och från land till land. De flesta i Sverige vill ha en fast plats. För mig känns det som ett dött liv.
Foto: Carl Bredberg

Att ta sig in på bostadsmarknaden är inte lätt. Hur sparar man bäst för att få ihop till en insats? DN har frågat tre experter för att få svar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in