Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sa-sparar-du-till-pension-som-egenforetagare/

Din ekonomi

Spara till pension som egenföretagare

Foto: Henrik Iaksson/Piniro

Bara en av fem egenföretagare säger sig ha bra koll på sin pension. Pensionsspecialisten Agneta Claesson ger sina bästa tips till dig som driver eget. 

Som egenföretagare är det viktigt att fundera ett varv extra över pensionen. Tjänstepension utgör för anställda vanligtvis minst 4,5 procent av lönen. Bara en av tio arbetsgivare erbjuder inte sina anställda tjänstepension, men som egenföretagare behöver man lösa detta själv. 

– Utgå från vilken bolagsform du har. Om du har ett aktiebolag är det din lön som ligger till grund för allmän pension och har du enskild firma är det storleken på ditt överskott. Sedan funderar du på hur du kan välja att kompensera för tjänstepensionen, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist vid Pensionsmyndigheten.

Utöver att ta hänsyn till vilken bolagsform företaget har (aktiebolag eller enskild firma) är det viktigt att hålla koll på nivån man har att förhålla sig till. Gränsen för statlig skatt går vid drygt 42.000 kronor. Den allmänna pensionen maximeras vid en lön eller överskott på 43.309 kronor per månad (2019). 

För dem som driver enskild firma är överskottet det som blir över efter att egenavgifterna tagits från vinsten. Ett vanligt misstag är att spara avdragsgillt trots att överskottet inte är över gränsen på drygt 42.000 kronor. 

– Om inkomsten är under gränsen och man väljer att kompensera för tjänstepensionen genom att göra avdrag på sitt överskott minskar man insättningen till den allmänna pensionen, säger hon. 

Det är därför en dålig idé att planera för ett mindre överskott och därmed få lägre skatt, enligt Agneta Claesson.

Agneta Claesson, Pensionsmyndigheten. Foto: Daniel Roos

– Det är bättre att ha ett högre överskott så länge man inte slagit i taket och i stället kompensera för tjänstepensionen med skattade pengar, säger hon. 

Att minska överskottet påverkar den allmänna pensionen, men också andra viktiga försäkringar. 

– Både sjukpenning och föräldrapenning kan påverkas om du drar av för mycket på firman, säger Agneta Claesson.

Den som driver ett aktiebolag, och alltså är anställd i sitt eget bolag, kan göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35 procent av lönen. Då krävs det att sparandet sker i en pensionsförsäkring eller i ett pensionssparkonto där beskattningen sker först när utbetalningen görs.

– För att över huvud taget få en allmän pension måste du plocka ut en lön vilken också ligger till grund för sjukpenning och föräldrapenning. Många väljer att teckna en inkomstförsäkring men om du inte har plockat ut en lön har du inte någon inkomst att försäkra. Det kan hända om du exempelvis blir sjuk och din verksamhet måste vila. Inkomstförsäkringen är då helt bortkastad, säger Agneta Claesson.

Det finns olika typer av lösningar för egenföretagare som vill börja spara till tjänstepensionen. En vanlig sparform för den som vill spara med skattade pengar är investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. För företagare finns också möjlighet att teckna ett hängavtal. Det innebär att egenföretagare kan få en kollektivavtalslöning. Den senare lösningen kan passa vissa, men inte alla.

– För ett aktiebolag är det inte fördelaktigt att låta bolaget teckna en tjänstepensionslösning förrän du har nått gränsen till statlig skatt. Då är det bättre att som privatperson göra avdraget i den egna deklarationen, säger Agneta Claesson.

Företagare med enskild firma som ligger över gränsen för statlig skatt kan också spara i en privat pensionsförsäkring eller i ett pensionssparkonto.

– Ligger du under bör du välja att kompensera i en skattad form i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring, säger Agneta Claesson.

Läs mer: Tidigare artiklar om småföretag