Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så stylar du lägenheten inför försäljning

02:00. Styling har blivit allt vanligare vid lägenhetsförsäljning. DN har tagit reda på vad som funkar när lägenheten ska säljas. 

Ta bort personliga saker, köp hem exklusiv olivolja och skapa spa-känsla i badrummet. Det är mäklaren Tiiu Eneroths tips till den som vill pimpa lägenheten innan försäljning.

Tiiu Eneroth arbetar på Svenska Mäklarhuset och hjälper ofta kunder att fixa till sina lägenheter innan försäljning. Hon tror att de små extra detaljerna kan göra stor skillnad för köparens intryck.

– Det ska helst inte synas att man har stylat. Men väldigt många gör det. Även om köparna säger att de inte påverkas så handlar det om att skapa en känsla som följer med när de går därifrån, säger hon.

Det första man ska göra innan visning är, enligt Tiiu Eneroth, att plocka bort alla personliga saker som foton och kylskåpsmagneter.

– Ta ner bilder på familjemedlemmar, göm barnstolar och lägg undan saker som tydligt visar att du har ett husdjur. Köparna måste själva kunna tänka sig in i hur det är att bo i lägenheten och det är lättare att göra om det personliga tas bort.

Enligt Tiiu Eneroth ska den som tittar på lägenheten få en känsla av att de är i en trivsam lobby på ett hotell när de kommer in – inte för personligt, men hemtrevligt. Badrummet ska signalera spa och när de kommer till köket ska de bli sugna på att ställa sig och laga mat.

I hallen är belysningen viktig. En spotlight i taket som ger mjukt ljus kan göra stor skillnad.

– Jag har varit med om spekulanter som fått ett dåligt intryck av hela bostaden eftersom hallen varit för mörk. Intrycket består även om den mörka hallen beror på en trasig lampa, säger Tiiu Eneroth och fortsätter:

– Känslan i badrummet kan man skapa om man lägger in vita snygga handdukar. Ta bort personliga schampoflaskor och ställ in några värmeljus.

I köket ska man precis som i övriga lägenheten ta bort så mycket saker som möjligt.

– Göm brödrost och matberedare i plast. Däremot kan du köpa en exklusiv olivolja och kryddor som står framme på bänken. Det säljer även om det syns att man har köpt det.

Hur ska man göra med krukväxter?

– Det är generellt sett bättre att ha få stora prydnadssaker än många små. De får däremot inte vara för stora för då blir proportionerna konstiga när man fotar. När det gäller krukväxter ska man tänka på att ha enhetliga krukor. Mitt råd brukar vara att köpa billiga vita krukor och byta ut de man har inför visningen. Ljust och fräscht är ingen myt. Det funkar faktiskt.

Andra tips är att gömma sladdar som ligger på golvet, att köpa hem färska blommor och att lägga in en vit matta under köksbordet.

– Inför visningen handlar det inte om vad som är praktiskt utom om att ge ett stilrent uttryck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.