Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så undkommer Google över en miljard i skatt

Foto: AP

Techjätten Google drog in minst 5.500 miljoner kronor i Sverige förra året – men betalade bara 5,5 miljoner kronor i bolagsskatt, skriver nyhetssajten Breakit.

Enligt Google Sweden AB:s årsredovisning var fjolårets omsättning 630 miljoner kronor. Men enligt teknik- och nyhetssajten Breakit ger årsredovisningen inte hela sanningen om Googles svenska verksamhet.

Enligt mätinstitutet IRM tjänade techjätten i Sverige många gånger mer än så. IRM sammanställer regelbundet uppgifter om den svenska reklammarknaden och kom fram till att marknaden för sökordsmaximering omsatte 6 miljarder kronor förra året. Enligt källor till Breakit är Googles andel minst 90 procent av den marknaden, vilket innebär att bolaget omsätter 5.500 miljoner kronor – efter avdrag för kostnader i proportionell nivå med den i årsredovisningen landar intäkterna på omkring 5.550 miljoner inklusive de redovisade 630 miljornerna.

Då är inte intäkterna från den svenska delen av Youtube eller sökordsförsäljningen via mobilen inräknad.

Förklaringen till att Google inte redovisar den här intäkten i Sverige är att bolaget skickar sina fakturor till svenska annonsörer via sitt irländska dotterbolag. På så sätt behöver Google Sweden bara skatta för de 630 miljoner som redovisas i årsredovisningen.

Skulle Google Sweden ha redovisat intäkterna från sin sökoptimering i Sverige skulle bolaget fått betala 1.221 miljoner kronor – i stället för de 5,5 miljonerna.

I en kommentar till Breakit svarar Andrea Lewis Åkerman på Googles pr-avdelning att bolaget följer reglerna:

”Vi betalar all skatt vi ska och följer skattelagstiftningen i alla länder vi är verksamma i. Vi är fortsatt dedikerade till vårt arbete att bidra till utvecklingen av det digitala ekosystemet i Sverige, och runt om i världen.”

Breakit påpekar att svenska skattemyndigheter inte haft några synpunkter på Googles upplägg, åtminstone inte än.

I andra delar av Europa ska techjättens skatteplanering ha ifrågasatts. Senast i Frankrike där Google krävts på nästan 10 miljarder kronor i restskatt för att ha använt sig av ett irländskt bolag. Google fick rätt i en första instans men budgetministern Gérald Darmanin har sagt att beslutet ska överklagas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.