Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Så viktigt är Ericsson för Sverige

Ericsson har under det senaste seklet varit ett tongivande företag i Sverige.
Ericsson har under det senaste seklet varit ett tongivande företag i Sverige. Foto: Rebecca Uhlin

Arbetsgivare, exportbolag, varumärke och forskningsförebild. Ericsson är viktigt för Sverige på flera plan. Att delar av verksamheten flyttar utomlands kan därför bli ett hårt slag, anser forskare som DN pratat med.

Ericsson har under det senaste seklet varit ett tongivande företag i Sverige. De har exempelvis haft en central roll för näringslivets forskningssatsningar och bidragit till Sveriges framgångar inom innovation, anser ekonomiprofessorerna Per Strömberg och Pontus Braunerhjelm.

– Ericsson har varit ett viktigt kunskapskluster för Sverige. Företaget har varit med och skapat den teknikscen som finns i dag med lyckade startups så som Skype och Spotify, säger Per Strömberg.

Ericsson har, enligt Per Strömberg, bland annat bidragit till att fler ingenjörer har utbildats. Man har också varit en viktig inköpare av innovationer, vilket har blivit ett incitament för startups.

– Vi hade samma typ av kluster inom bioteknik och medicin i Sverige tidigare. Men det har försvunnit nu när många av de svenska läkemedelsbolagen inte längre har kvar sin verksamhet här. Det är klart att man nu kan bli orolig för en liknande utveckling, säger Per Strömberg.

– Efter krisen i it-branschen i början av 2000-talet gjorde Ericsson stora neddragningar och då kunde man se en effekt på näringslivets totala forskningssatsningar, säger Pontus Braunerhjelm.

För 15 år sedan hade Ericsson nästan 40 000 anställda i Sverige. Nu arbetar cirka 16 000 personer för företaget runt om i landet. Trots minskningen av personal är det en av landets största arbetsgivare.

– Ericsson har fungerat lite som ett bemanningsföretag. Många har börjat på Ericsson och sedan gått vidare till andra företag. Man kan säga att de har försett andra delar av marknaden med kompetens, säger Pontus Braunerhjelm.

Om verksamhet flyttar utomlands, och många därmed förlorar sina jobb, tror han kan slå hårt mot vissa orter.

– Det är en del av en global omstrukturering, men viktigare att svensk industri växer inom mer avancerad produktion.

När ett högteknologiskt företag skär ned får det en större effekt än om exempelvis ett företag inom tjänstesektorn skär ned, anser Pontus Braunerhjelm.

– Detta eftersom man räknar med att ytterligare tre till fem arbetstillfällen påverkas. Det kan exempelvis handla om underleverantörer.

Ericssons varumärke är viktigt för Sverige, anser båda.

– De är ett av Sveriges äldsta företag och har varit globalt ledande i 100 år. Det har kopplingar till flera universitet, verkar även som lokal sponsor. Företaget har också stor betydelse för exporten, säger Pontus Braunerhjelm.

– Ericsson är ju ett av de företag som vi är mest stolta över. Det är H & M, Ikea och Ericsson som förknippas mest med Sverige. Därför påverkar neddragningar på Ericsson den svenska folksjälen, säger Per Strömberg.

Ericsson har också fått kritik de senaste åren. Bland annat för det radarövervakningssystem som de tillsammans med Saab sålde till Saudiarabiens ledare 2004.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.