Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Så vill M göra upp om vinsterna i välfärden

Foto: Alamy

Moderaterna öppnar nu för att göra upp med regeringen om hur kvaliteten i välfärden ska säkras. Kravet är att utredningen om vinstbegränsningar får nya direktiv. Partiet siktar på en ny mittenposition i välfärdspolitiken.

– Där finns en lucka att fylla, säger partisekreterare Tomas Tobé.

I förra veckan meddelade de borgerliga allianspartierna att de nu ska fokusera på att utvecklas var och en för sig. DN kan i dag berätta om Moderaternas första stora steg på den resan. Det handlar om välfärdspolitiken, ett område där partiet enligt väljarna är svagt i jämförelse med Socialdemokraterna (se grafik). Bland annat har utförsäljningar av välfärdsverksamheter till vrakpris i Stockholm fläckat partiets renommé.

Partisekreterare Tomas Tobé ser skäl till självkritik. Moderaterna har enligt honom alltför ensidigt fokuserat på privatiseringar, eller mångfald som Tobé föredrar att kalla det, och talat för lite om välfärdens kvalitet. Han ser det som en orsak till valförlusten i höstas.

– Jag tror att väljarna upplevde oss som alltför engagerade i bara den privata välfärden, säger Tobé.

Nu påbörjar partiet en positionsförflyttning som partisekreteraren hoppas ska antas av partistämman i höst. Valfriheten och mångfalden av utförare ska försvaras men Tobé anser att Moderaterna också måste ta väljarnas oro för vanskötsel, oseriösa aktörer och ohemula vinster på större allvar.

– För oss handlar det om en förflyttning som innebär att vi ska ställa mer krav. Vi ska ha ökad insyn i verksamheterna och vara beredda att ta till sanktioner om kvaliteten inte är tillräckligt hög. Ur moderat synvinkel är det högst rimligt att vi är intresserade av hur skattebetalarnas pengar används också i privat verksamhet, säger Tomas Tobé.

Han återkommer flera gånger till budskapet att ”det måste vara ordning och reda i välfärden”. Uttrycket kunde lika gärna vara hämtat från Socialdemokraternas partikongress 2013 eller deras valrörelse förra året. Det är ingen slump att Tobé använder samma ord.

– Det behövs ett parti som står för både ordning och reda i välfärden och valfrihet. Här finns just nu en lucka i svensk politik som vi Moderater ska fylla. Det är en roll som Socialdemokraterna i viss mån har lämnat. Det är ett viktigt skifte för oss att göra och jag hoppas att fler väljare ska tycka att vi är relevanta med den inriktningen, säger Tobé.

Konkret förbereder Moderaterna ett initiativ i riksdagen inom kort. Målsättningen är att skapa en majoritet för att ge regeringens utredning om vinster i välfärden (se faktaruta) ett antal tilläggsdirektiv. I stället för att invänta och sedan stoppa regeringens förslag vill Moderaterna försöka påverka utfallet.

– Utredningen har kantrat för mycket åt vänster och det vore olyckligt om Vänsterpartiet får för stort inflytande. Det kan vi balansera upp genom att ta den här rollen i svensk politik, säger Tomas Tobé.

Syftet med tilläggsdirektiven skulle vara att inrikta utredningen mer mot frågor om hur kvaliteten ska säkras generellt i välfärden, både privat och offentlig. Moderaterna vill också sätta gränser för hur mycket mångfalden får inskränkas.

Förutom ökad insyn i ekonomi och organisation vill Tobé ha bättre möjligheter för brukare att jämföra olika utförare. Bättre resultatuppföljning kan också öka precisionen i statsmakternas ingripanden mot undermåliga verksamheter. ­Däremot tror han inte på detaljreglering av personaltäthet eller hur vinster ska disponeras.

– Det är orimligt att man ska kunna bedriva skolverksamhet med dålig kvalitet och samtidigt göra stora vinstuttag. Vi måste ha system som gör att det inte är möjligt.

Tomas Tobé har förhoppningar om att inte bara allianspartierna utan även regeringen ska se positivt på detta.

– Jag tror att det kan finnas ett antal miljöpartister som skulle vara intresserade av den här inriktningen. Vem vet, kanske skulle även civilminister Ardalan Shekarabi tycka att det vore bra, säger Tobé.

Fakta. Striden om vinster i välfärden

De rödgröna partierna gick på olika sätt till val på att begränsa möjligheterna att plocka ut vinst ur privata bolag inom vård, skola och omsorg. Vänsterpartiet gick längst genom att kräva ett uttryckligt förbud. Socialdemokraterna talade inte om förbud utan mer om hårdare kvalitetskrav och ”ordning och reda”.

För den borgerliga alliansen är valfriheten inom välfärden en hjärtefråga och man öppnade bland annat för privata vårdcentraler under sin tid vid makten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tillsatt en utredning som ska föreslå lagstiftning där ”huvudregeln” är att eventuella överskott i välfärdsbolag ska återinvesteras i verksamheten. Shekarabi sade då till DN att det är rimligt att ägare får en avkastning på investerat kapital kring 6 procent. Han sade sig också vara öppen för diskussion med de borgerliga.

Centerledaren Annie Lööf sade när utredningen tillsattes att ”det här andas statssocialism och en doft av 1970-talet”. FP och KD var också kritiska medan M förhöll sig något mer av­vaktande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.