Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 01:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/saab-automobile-gick-med-vinst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab Automobile gick med vinst

Saab Automobile redovisar en vinst på 3,9 miljarder kronor för 2009. Men utan ackordsuppgörelsen och försäljning av verktyg till Kina hade den svenska biltillverkaren gjort en ny brakförlust på 5,5 miljarder kronor, visar siffror från bolagets årsredovisning.

Att det blev vinst för Saab beror på flera engångseffekter. Ackordet ledde till en intäkt i resultaträkningen på 8,2 miljarder kronor. En annan vinst, 1,2 miljarder kronor, uppkom när verktyg och teknik såldes till den kinesiska biltillverkaren BAIC, konstaterar DI.se, som tagit del av årsredovisningen.

– 2009 var ett märkligt år med rekonstruktionen, försäljningen och så vidare. Årsredovisningen säger väldigt lite om Saabs verkliga resultat, säger Eric Geers, informationschef vid Saab, till TT.

Alla verksamheter, exempelvis Saab GB, är inte inräknade i redovisningen.

Antalet sålda Saabbilar föll från drygt 93.000 till 38.756. Det ledde till att intäkterna rasade med hela 61 procent till drygt 6 miljarder kronor.

Men Eric Geers ser ändå positivt på bilförsäljningen.

– Vi har sålt bilar trots ett begränsat modellutbud, säger han.

Han pekar mot det som ska generera vinster framöver: Just nu lanseras Saab 9-5 i USA, nästa år ska Saab 9-4 lanseras och året därpå Saab 9-3.

Fordonsindustrianalytikern Matts Carlsson kallar årsredovisningen ett ”taktiskt bokslut”.

– Ett bokslut kan justeras på många sätt. Här vill man visa marknaden att företaget kan gå med vinst.

Vad är vinsten värd när den bygger på engångshändelser?

– En marknadsekonomisk analytiker genomskådar förstås det här, men ett bokslut har många intressenter. Jag tror att för vanligt folk ger detta en signal om att företaget klarar sig trots allt.

Matts Carlsson tycker att försäljningstappet är anmärkningsvärt och visar att företaget tagit stryk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.