Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab beredda på allt under veckan

Inom kort kan en eller flera fackliga organisationer begära Saab Automobile i konkurs. ”Vi är beredda på allt den här veckan”, säger Gunilla Gustavs, presskontakt på Saab.

Den lokala IF Metallklubben i Trollhättan har nu dagliga avstämningar med fackliga jurister i Stockholm om hur man ska agera.

Augustilönerna har uteblivit och mer än en vecka har gått sedan företaget delgavs betalningsuppmaningar från de cirka 1 500 fabriksanställda.

Inte heller tjänstemännen har fått lön och mot slutet av veckan går tidsfristen ut även för deras betalningsuppmaningar.

Samtal mellan klubbarna pågår men det är oklart om förbunden – Akademikerna, IF Metall, Ledarna och Unionen – går samman om en eventuell konkursbegäran.

– Det finns ingen överenskommelse om att vi ska begära Saab i konkurs gemensamt. Vi i Metall kan mycket väl göra det själva om vi anser möjligheterna uttömda för bolaget, säger Håkan Skött, klubbordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan.

Senaste dygnen har det gått ihärdiga rykten om att Saab är på väg att lösa den akuta krisen genom en kredit från Deutsche Bank, som bland annat skulle täcka lönerna.

– Jag kan inte kommentera det alls, säger Gunilla Gustavs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.