Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Saab-chefer åtalas för ekobrott

Victor Muller, Kristina Geers och Jan Åke Jonsson.
Victor Muller, Kristina Geers och Jan Åke Jonsson. Foto: Adam Ihse, Björn Larsson Rosvall/TT

Saab Automobiles förre storägare Victor Muller, förre vd:n Jan Åke Jonsson och tre andra i ledande ställning i den konkursdrabbade biltillverkaren, åtalades på fredagen.

Åtalet gäller grovt försvårande av skattekontroll och de fem, som alla förnekar brott, riskerar upp till fyra års fängelse.

Fredagens åtal handlar om att de fem personerna ska ha bokfört två inbetalningar till Saab på sammanlagt knappt 31 miljoner kronor (3,5 miljoner euro). Men enligt åtalet har det gjorts genom två falska fakturor ställda till ett cypriotiskt bolag.

Redan i september i fjol väckte chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) åtal mot Jonsson och förre chefsjuristen Kristina Geers för grovt osant intygande och grov urkundsförfalskning. Det åtal som väcktes på fredagen är en följd av det tidigare åtalet.

– I grunden är det samma händelse, men den här gången gäller det bokföringen, de har bokfört fakturorna och brutit mot bokföringslagen säger Olof Sahlgren.

Vid sidan av Muller, Jonsson och Geers, som satt i styrelsen mellan februari 2010 och april 2011, åtalas även förre finanschefen Robert Schuyt och förre bolagsjuristen Rosmarie Söderbom.

Enligt fredagens åtal har de fem ”gemensamt och i samförstånd” bokfört de två inbetalningarna våren 2011 med hjälp av osanna fakturor till bolaget Dukelevel Holdings i Cypern.

Samtliga fem nekar till brott. Enligt Rosmarie Söderboms advokat, Ulrik Smedberg har hon uppfattat avtalet med det cypriotiska bolaget som ”autentiskt och korrekt”.

DN har även sökt de andra fyras advokater.

Bakgrunden är den desperata kampen våren 2011 för att rädda Saab Automobile. Företaget hade förfallna leveransskulder på över en halv miljard kronor och konkurs hotade. Den tidigare storägaren, General Motors (GM), krävde förskottsbetalningar och hade stoppat produktion och leveranser av Saabs nya modell 9-4X, som tillverkades på en GM-fabrik i Mexiko.

Det var detta krav, menar åklagaren, som ledde till att de falska fakturorna upprättades. Det gjordes för att dölja att det var den ryske oligarken Vladimir Antonov som i själva verket stod för pengarna till GM.

Antonov var kompanjon med Muller i Spyker Cars, men när Spyker köpte Saab, tvingade GM igenom att Antonov måste dra sig ur det holländska bolaget. GM misstänkte Antonov för ekonomiska brott och krävde därför att han skulle hållas borta från Saab.

Genom betalningen kunde dock Saab klara GM:s krav på förskottsbetalning. Det hjälpte ändå inte. I december 2011 gick Saab i konkurs.

Fredagens besked betyder inte att granskningen är över. Det finns fler misstänkta brott i samband med konkursen och åklagaren utesluter inte att fler åtal väcks senare i vår.

– Det är ju flera undersökningar som pågår så det är inte otänkbart, säger han.

Sahlgren hoppas att alla förundersökningar är klara sent i vår, vilket sannolikt betyder att förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt inte kan inledas förrän till hösten.

Bakgrund: Saab-åtalet

Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs i december 2011.

Under de två sista åren ägdes Saab Automobile av holländska Spyker, som köpte det svenska bilföretaget från General Motors.

Spykers ledande företrädare var Victor Muller, som från maj 2011 till konkursen var både styrelseordförande och vd i Saab Automobile.

I november 2012 blev det känt att Ekobrottsmyndigheten (EBM) utredde misstänkta skattebrott i Saab före konkursen. Polisanmälan gjordes ett halvår tidigare.

16 maj 2013 gjordes husrannsakan hos Spyker i Nederländerna.

20 maj 2013 anhölls flera personer, bland dem Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers. De släpptes dagen därpå. Jonsson och Geers misstänktes för grovt försvårande av skattekontroll.

I mars 2015 blev det känt att även Victor Muller var misstänkt för skattebrott.

I september lämnade chefsåklagare Olof Sahlgren vid EBM in det första åtalet i utredningen om Saab Automobile.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.