Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/saab-erbjuder-gripen-till-kanada/

Ekonomi

Saab erbjuder Gripen till Kanada

Gripen-plan.
Gripen-plan. Foto: Linus Svensson/Saab

Saab lämnade på fredagen in ett erbjudande till Kanada om att köpa 88 Jas Gripen E-plan.

– För svensk del vore det mycket positivt om Kanada väljer vårt alternativ, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till DN.

Saabs erbjudande omfattar 88 Jas Gripen E med bland annat ett stöd- och träningsprogram, enligt ett pressmeddelande.

– Gripensystemet uppfyller alla Kanadas krav och erbjuder exceptionell prestanda samt avancerade tekniska förmågor, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i pressmeddelandet.

I erbjudandet ingår även ett industriellt och teknologiskt paket. 

– Saab erbjuder nyckelteknologi, produktion i landet och support genom hela flygplanets livscykel.

I en skriftlig kommentar till DN säger försvarsminister Peter Hultqvist (S):

– Sverige har en mycket kvalificerad stridsflygskapacitet att erbjuda. För svensk del vore det mycket positivt om Kanada väljer vårt alternativ. Vi har goda förutsättningar att kunna konkurrera. Jag vill uttala ett tydligt stöd för Jas Gripen och Saabs erbjudande.

Kanadas flygvapen ska ersätta sin befintliga flygplansflotta med 88 nya stridsflygplan och den svenska försvarskoncernen Saab hoppas att valet ska falla på Gripen E.

Enligt Saab skickade Kanadas upphandlingsmyndighet ut en anbudsförfrågan den 23 juli förra året. Utöver Saab är även Lockheed Martin och Boeing med i upphandlingen.

Sverige och Brasilien har beställt Gripen E, och de första flygplanen är levererade till båda ländernas utvecklingsprogram. Brasilien har också beställt tvåsitsiga Gripen F. Även Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand flyger Gripen. Dessutom använder Storbritannien Gripen för utbildning av testpiloter.

Läs mer:

Första nya Jas Gripen levererad till Sverige 

Risk att Gripenplan försenas när Bolsonaro skär i budget 

Sverige och Storbritannien i samarbete om nytt stridsflyg

Ämnen i artikeln

JAS Gripen
Kanada
Brasilien
Tjeckien
Sydafrika
Thailand
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt