Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Saab kan inte betala löner

Arbetet på Saabs fabrik i Trollhättan står still sedan en tid tillbaka.
Arbetet på Saabs fabrik i Trollhättan står still sedan en tid tillbaka. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Saab kan inte betala ut löner till de anställda, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Företaget saknar pengar.

Någon prognos för när lönerna kommer finns inte.

Saab för nu samtal med olika parter för att få in nya pengar både på kort sikt och genom fastighetsförsäljning och leasing. Enligt pressmeddelandet finns det dock inga garantier för att diskussioner kommer att bli framgångsrika och resultera i nya pengar.

Informationen om den uteblivna lönen nådde de Saabanställda via mejl nu på morgonen, uppger Sten|M Larsson, vice ordförande i tjänstemannafacket Unionen.

– Det har gått ut till alla anställda där man talar om att de är försenade, säger han till TT.

Enligt Sten M Larsson har tjänstemännen löneutbetalningsdag på måndag. Några uppgifter om det blir några pengar då framgår inte av mejlet, uppger han.

– Det är naturligtvis inte bra på något sätt att företaget har hamnat i en sådan sits så att det inte kan betala ut löner till sina anställda, säger Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab Automobil i Trollhättan.

Löneförseningen drabbar mellan 1.400 och 1.500 kollektivanställda och klubben har inte fått något besked om när pengarna kan komma att betalas ut.

– Ingen aning, säger Håkan Skött. Det enda besked vi fått är att den kortsiktiga finansieringslösningen inte är på plats.

Förbundet centralt ska nu börja förbereda en betalningsuppmaning som ska skickas till Saab.

– Sedan har arbetsgivaren sju dagar på sig att reagera. Om det blir så, att vi går ut med betalningsuppmaningen och företaget ändå inte fixar detta, har vi att ta ställning till konkurs, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till TT.

Svenåke Berglie, vd på Fordonskomponentgruppen, underleverantörernas branschorganisation, säger att detta visar hur fruktansvärt illa ute Saab är.

– Det är väldigt oroväckande att de inte ens kan ge en prognos. De borde i alla fall kunna säga när det är avklarat, om det är i eftermiddag eller i morgon, säger Svenåke Berglie.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.