Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab-ledning misstänks för svindleri

Förre Saab-chefen Victor Muller.
Förre Saab-chefen Victor Muller. Foto: Joakim Roos/DN

Ekobrottshärvan kring tidigare ledningen för Saab Automobile ser ut att växa. Utöver misstankarna om bland annat skattebrott och osanna fakturor har tidigare vd:arna Jan Åke Jonsson och Victor Muller delgivits misstanke om svindleri, uppger Dagens Industri.

I Jonssons fall skedde det 2013 och gällde grovt svindleri, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse. Anklagelserna mot Muller framfördes när han förhördes i Nederländerna i våras. Bådas advokater avvisar misstankarna.

– Victor Muller förnekar alla anklagelser och han är ganska störd över att han är misstänkt för detta. Åklagaren menar att han lämnat vilseledande uppgifter till allmänheten och Saab-intressenter under en tid när han försökte rädda bolaget på alla sätt, säger hans advokat Hans Strandberg till tidningen.

I september kom ett delåtal mot Jan Åke Jonsson, tidigare chefsjuristen Christina Geers och ytterligare en tjänsteman. Enligt chefsåklagare Olof Sahlgren dröjer besluten om ytterligare åtal, på grund av parter som inte vill medverka i utredningen och översättningar som måste göras.

Läs också: Saabs tidigare vd åtalas

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.