Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab överklagar på måndag

Saab Automobiles ägare Swedish Automobile ska på måndag lämna in sitt överklagande av Vänersborgs tingsrätts beslut om att neka företaget rekonstruktion till hovrätten. Företaget räknar med att rätten sedan fattar ett snabbt beslut.

Under tiden fortsätter diskussioner med flera parter i försöken att finna kortsiktig finansiering, skriver bolaget.

Överklagandet ska förbättras med nya uppgifter, sade vd Victor Muller i P 1-morgon, utan att precisera sig närmare.

Muller sade också att han vid ytterligare ett eventuellt rättsligt bakslag är beredd att gå till Högsta domstolen.

Enligt Muller har Saab pengar till arbetarnas löner, men kan enligt lagen inte betala ut dem på grund av leverantörsskulderna.

På Saab Automobile i Trollhättan är det dagen efter det negativa beskedet om att tingsrätten avslagit ansökan om rekonstruktion.

– Det hade väl känts betydligt lättare och roligare om beslutet varit det motsatta, men nu är det ju inte det så. Vi får försöka hantera situationen så gott vi kan. Vi är ju vana vid att leva under press, sade Metalls klubbordförande Håkan Skött på fredagsmorgonen.

Man ska nu ha nytt möte med sin förbundsordförande Stefan Löfven.

– Vi träffades i går kväll och ska nu fortsätta diskussionerna och se hur det utvecklar sig.

Kan det komma något beslut från Metalls sida i dag om hur ni ska agera?

– Jag har ingen aning om det. Vi måste se om vi kan få någonting från företaget — hur de tänker agera, om de har något annat som eventuellt skulle kunna göra att vi kan få ut våra löner och så vidare. Vi måste få en möjligt att under dagen se vad det finns för möjligheter innan vi fattar några beslut.

Om det blir något möte mellan Håkan Skött och Victor Muller på fredagen är oklart.

– Det är möjligt att det blir, men jag vet ännu inte. Vi ska ta vårt interna möte nu först, säger Håkan Skött.

Saabs moderbolag Swedish Automobile, vars aktie handelsstoppades på torsdagen, handlades igen på fredagen på börsen i Amsterdam. Vid 9.30 på fredagen hade aktien sjunkit med 30 procent.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer sitter still i Saab-båten i varje fall fram till måndag när det gäller frågan om konkursansökan.

– Vi avvaktar till måndag, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörers industriavdelning, till TT.

Ingenjörsfacket på Saab hade ett medlemsmöte under torsdagen. Det gjordes inte någon formell omröstning om hur medlemmarna ställer sig till en konkursansökan

– Men de sade: "Måste vi göra det, så får gör vi det".

– Men medlemmarna vill avvakta och se hur de andra förbunden ställer sig. Men att sätta företaget i konkurs är det absolut sista de vill göra, säger Frankelius.

Men ni har fått ett ja till konkursansökan, om inga andra möjligheter återstår.

– Ja, exakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.