Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab ska samarbeta med Boeing

Jas Gripen flyger över alperna i Schweiz.
Jas Gripen flyger över alperna i Schweiz. Foto: Pascal Lauener/TT

Boeing och försvarsföretaget Saab har undertecknat ett samarbetsavtal. Planen är att utveckla ett nytt skolflygplan i syfte att delta i en kommande upphandling som USA:s flygvapen ska göra, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet omfattar utveckling, produktion, support, marknadsföring och försäljning, där Boeing är huvudleverantör och Saab främsta samarbetspartner.

Amerikanska flygvapnet ska inleda en upphandlingsprocess av sitt så kallade T-X-program, och upphandlingen ska leda till ett val av kontraktspart. Programmet omfattar "flygplan och träningslösningar som ska förbereda amerikanska stridspiloter under de kommande 40 åren", enligt pressmeddelandet. Dagens T-38-plan ska ersättas med nya flygplan, cirka 350 stycken, samt tillhörande system och logistik.

Saab-aktien steg med 3 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.