Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab skriver avtal värt 70 miljoner euro

Saab Automobile har gjort klart ett avtal som innebär att bolagets kinesiska partner Youngman lånar ut 70 miljoner euro, drygt 620 miljoner kronor.

Youngman får i gengäld del i rättigheterna till den nya plattform som Saab utvecklar.

Uppgörelsen ingår i en så kallad överbryggningsfinansering för att hjälpa Saab på kort sikt och för att bolaget ska ha pengar under en rekonstruktion. Allt är dock inte klart. Enligt pressmeddelandet jobbar man fortfarande med slutförandet av transaktionen.

Intentionen är att lånet ska betalas tillbaka när Pang Da och Youngman har köpt in sig i Swedish Automobile för 245 miljoner euro - en affär som först måste godkännas av bland annat myndigheter i Kina och Sverige.

Konkursansökningarna lämnades in till tingsrätten trots att Saab informerat om att bolaget har ett överbryggningslån på gång.

Utformningen av lånet är en specialkonstruktion för att Saab snabbt ska få loss pengar och kunna visa att man har pengar för att klara en rekonstruktion.

– Det är halvkrångligt, konstaterar Anna Petre, chef för samhällskontakter på Saab.

Youngman bidrar med pengarna via en bank. Säkerheten för lånet är rättigheter till plattformen Phoenix som Saab planerar att bygga sin nya 9-3 på och som bolaget också tänkt tjäna pengar på genom att sälja till andra.

I praktiken blir pengarna ett förskott på de 245 miljoner euro som Youngman och Pang Da ska satsa i Swedish Automobile om de får alla nödvändiga godkännanden.

– Men vi ger inte bort rättigheterna till Phoenix, utan vi använder Phoenix som säkerhet för att få ut ett brygglån. När vi har betalat tillbaka så har Youngman inga anspråk på rättigheterna längre, utan då börjar vi på ny kula med rättighetsförhandlingarna, säger Anna Petre.

Förhoppningen är att Saab ska kunna få pengarna, 70 miljoner euro, inom någon vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.