Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 05:48 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/saab-soker-ny-vag-om-eib-sager-nej/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab söker ny väg om EIB säger nej

Saab Automobiles ledning arbetar nu för att, om det krävs, kunna få ny finansiering till företaget på kort sikt även om den planerade försäljningen av fabriksfastigheten i Trollhättan går i stöpet.

Affären kräver ett godkännande från Europeiska investeringsbanken, som Saab lånat pengar av, men hittills har inget klartecken getts.

En möjlighet är att samarbeta med en partner i Kina. Besked om detta kan komma under veckan, skriver Trollhättantidningen TTELA.

Även brittiska Financial Times skriver att det krisdrabbade Saab för samtal med potentiella finansiärer från Kina.

Enligt tidningen för Saabs ägare Spyker samtal med investerare och ”olika kinesiska biltillverkare”. En sådan är Beijing Automotive Industry Holding som redan har kopplingar till Saab eftersom företaget köpte teknologi från bolaget 2009.

Men enligt tidningen uppger Beijing Automotive att man inte haft några samtal om att ”fördjupa relationen” med Saab. Volvoägaren Geely förnekar också kopplingar till Saab.

Lars Carlström, talesperson i Sverige för ryske finansmannen Vladimir Antonov, säger nu att hans uppdragsgivare söker andra lösningar i Saabaffären. Och att europeiska investeringsbanken (EIB) inte är ett ”huvudspår” längre.

– EIB kvarstår ju som en möjlighet. Men enligt oss har Saab blivit medbjudet på en irrfärd, som bara lett till ett svart hål. Det har vi och Saab nu insett, och vi vidtar nu andra åtgärder för att komma på rätt kurs igen, säger Carlström.

Enligt Carlström kommer Antonov att besöka Trollhättan och Saabs fabrik någon gång i nästa vecka. Och han hoppas att man tills dess kan ha en lösning i sikte, som gör att Saab kan återuppta produktionen igen.

– Det finns helt andra aktiviteter från vår och Saabs sida som vi anser betydligt mer fruktsamma. Håller vi oss till den byråkratiska cirkus som bara handlar om att följa EIB-spåret, så hinner Saab dö innan något händer, säger Carlström.

Vilka lösningar som Vladimir Antonov söker rörande Saab vill inte Carlström i nuläget närmare gå in på. Men han förklarar att Antonov befinner sig i Baltikum, och att resan också handlar om att hitta finansiella lösningar på Saab-affären.

– Saab är en av orsakerna till resan, men det fanns redan tidigare planerade möten på agendan. Saab upptar det mesta av vår tid nu, säger han.

General Motors håller för närvarande diskussioner med både EIB och Saab, enligt Karin Kirchner, en av GM:s talespersoner i Europa. Hon kan dock inte uttala sig om huruvida några fysiska möten ägt rum.

– GM för diskussioner med både Saab och EIB rörande en rad olika frågor. Men det är just nu för tidigt att diskutera några detaljer, säger Kirchner till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.