Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab står stilla men facket tonar ned oron

Produktionen står still i två dagar hos Saab i Trollhättan och personalen är hemskickad. Trots åtgärderna och Saabs finansieringsproblem tonar fackrepresentanterna på plats ned oron.

– Det är klart att det är lite konstigt det som händer nu, säger fackförbundet Unionens ordförande Anette Hellgren till DN.se.

Båda fackförbunden Unionen och Metall står bakom beslutet från Saab Automobils ledning att stänga av produktionen helt och hållet medan företaget försöker lösa problemen med leverantörerna. Den tidigare arbetssituationen med flera stopp om dagen upplevdes som för rörig och hattig för personalen.

Fabriken står still på torsdag och fredag men personalen är inkallad igen till på måndag.

–Till dess hoppas jag att det löser sig, men vi vet ingenting, säger Håkan Skött, Metalls klubbordförande på Saab till DN.se.

Under tiden träffas facken och ledningen löpande för att stämma av läget. Men fackrepresentanterna är sparsamma med att dela med sig av informationen. Båda är säkra på att den aktuella krisen i Saab kommer att lösas.

Är ni oroade?

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart vi gärna vill ha mer information. Men vi har också respekt för att det är svårt för företaget att kommunicera, säger Anette Hellgren på Unionen.

Håller facket skenet uppe?

– Ja det gör vi nog, det är naturligt. Vi som jobbar fackligt vet mer och då är vi tryggare, säger hon.

Hur är stämning bland arbetarna i fabriken?

– De är vana vid produktionsstopp, det är snarare alla skriverier i medierna som gör dem oroliga, säger Håkan Skött.

Enligt honom har Saab varit förberett på att både 2010 och 2011 skulle bli två tuffa år. I dagsläget är det inte aktuellt att säga upp någon personal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.