Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saab vill lämna EIB

Europeiska investeringsbanken ser ut att förbli ett nålsöga för Vladimir Antonov. Han jobbar därför nu på att Saab ska kunna klippa banden med EIB. Sonderingar med ett par europeiska affärsbanker som kan ta över EIB-krediten på drygt två miljarder kronor har redan gjorts.

– EIB har inte på något sätt underlättat processen att släppa fram Antonov som ägare. Då måste vi hitta andra vägar, en är att få någon annan bank att ta över krediten, säger Vladimir Antonovs svenska talesman Lars Carlström till DN Ekonomi.

Carlström är dock väl medveten om att det inte är någon lätt utväg med tanke på hur djup förtroendekrisen för Saab blivit. Men att vänta på ett besked från EIB om de ska godkänna Antonov går inte i längden, anser han.

– Ett beslut kan komma i morgon eller om tre år, ingen vet.

Och några nya besked har Europeiska investeringsbanken ännu inte att komma med. Budskapet från regeringen är, efter torsdagens toppmöten mellan näringsminister Maud Olofsson, de kinesiska företagen Pang Da, Youngman och den nationella utvecklings- och reformkommissionen NDRC, samma som tidigare: bollen ligger kvar hos EIB och förra ägaren GM.

– Vi följer utvecklingen, men för dagen har vi ingenting att säga utöver det som vi har sagt tidigare, säger Pär Isaksson, pressansvarig på EIB, till TT.

Enligt Lars Carlström förs diskussioner med ”ett par kommersiella europeiska banker” som när rätt läge uppstår snabbt kan ta över den kredit som Saab har hos EIB. Hittills har bilföretaget utnyttjat drygt två miljarder kronor av den kreditram som EIB ställt till förfogande.

– Saab behöver först visa att bolaget har uppnått stabilitet i sitt kassaflöde och har goda intäkter. Då är det bara bilproduktion och försäljning som gäller. Det räcker inte med att visa att man lever på förskott och andra stödkrediter, ­säger Lars Carlström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.